Megszépült plébániatemplom
Vissza

Megszépült plébániatemplom

Sokakat lehangoltak, elbátortalanítottak a koronajárvány miatti korlátozások, főleg a kijárási tilalom és ennek következményeként a tevékenységek hiánya. Mások – foglalkozásuktól függetlenül – igyekeztek ezt az időszakot hasznosan, akár a közösség javára kihasználni. Utóbbiak közé tartozik Vizi Zakariás, a kolozsvári Györgyfalvi negyedi Mária Szeplőtelen Szent Szíve egyházközség plébánosa, címzetes esperes.

A járványt megfékezni hivatott intézkedések következtében kevesebb volt a pasztorációs szolgálat, például elmaradt az idős, beteg hívek meglátogatása. Felismerve a lehetőséget és időszerűséget, Vizi Zakariás megszervezte és Pünkösdre sikerült be is fejeznie a templombelső minőségi kifestését. A munkálatokban oroszlánrészt vállalt az ezermesternek tartott Bálint Tibor egyháztanácsos, a nagytakarítást pedig a Mária Műve (Fokoláre) mozgalom tagjai végezték el.

A csíknagyboldogasszonyi születésű Vizi Zakariást 1977. június 19-én szentelte pappá Jakab Antal püspök, utána Marosvásárhely-Keresztelő Szent János egyházközségben káplán, Imecsfalván, majd Alvincen volt plébános és a káptalani gazdaság ügyvezetője, ezt követően erzsébetbányai plébános. Jövőre lesz húsz éve annak, hogy a Mária Szeplőtelen Szent Szíve egyházközség odaadó, szeretett lelkipásztora.

A járvány időszakában a templombelső festésével párhuzamosan fontosságot tulajdonított a gyönyörű zöldövezet további szépítésére. A templomkert eddig is több közösségi esemény színhelye volt, például az elsőáldozás, esketési szertartás utáni fényképezés, de kürtős kalácsot is sütöttek már a tágas templomudvaron.

A hely megszenteli az embert – tartja a közmondás. Ez kiegészíthető azzal, hogy esetenként az ember is munkáján, magatartásán keresztül megszenteli helyét. Joggal vonatkoztatható ez a Vizi Zakariás, a Jeruzsálemi Szent Lázár Harmad Lovagrend tagjának szolgálatára is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

BIEFF: Online nézhető kísérleti filmek ...
Bajnokok Ligája: a Ferencváros 55 év ...
Táblagépeket ajánlott fel Kolozs megyei ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ