Megszavazták a Nelu Tătaru elleni egyszerű indítványt
Vissza

Megszavazták a Nelu Tătaru elleni egyszerű indítványt

Megszavazta szerdán a képviselőház a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott egyszerű indítványt, amelyben Nelu Tătaru egészségügyi miniszter lemondását kérik. Az alsóháznak 164 tagja voksolt az indítvány elfogadása mellett, 85-en ellen, ketten pedig nem szavaztak.

Az alsóház kedden tárgyalta „Az egészségügy nem temetkezési vállalkozás” címmel ellátott indítványt, amelyet 93 szociáldemokrata képviselő írt alá.
A PSD törvényhozói Nelu Tătaru egészségügyi miniszter lemondását kérik, mert szerintük „nyugta nélkül árulja a maszkokat, és gyanús vezetői kinevezéseket ír alá” – számolt be az Agerpres hírügynökség. Meglátásuk szerint az Orban-kormány ténykedése az egészségügy területén „kudarcok végtelen sorával” jellemezhető.

Válaszában a tárcavezető „igazságtalannak” nevezte, hogy most lemondjon, hangsúlyozva: „bárcsak március-áprilisban kérték volna lemondását, amikor valakinek ágyútöltelékként egyik gócpontból a másikba kellett mennie.” Ami pedig a kinevezéseket illeti, ezek „a törvény betartásával történtek” – emelte ki Tătaru. Mint fogalmazott „egy harminc év alatt lecsupaszított” egészségügyi rendszernek egyáltalán nem hiányzik, hogy most „ismét megtapossák.” Kifejtette: a korábban „fehérköpenyes hősöknek” kikiáltott egészségügyi személyzetet most az összes hatóság ellenőrzi, „túlóra tolvajoknak”nevezik őket, miközben „közülük került ki 3168 fertőzött és 11 halott.”

A PSD nevében felszólaló Florin Buicu azt fejtegette, hogy a nemzeti liberális párti kormány számára az egészségügy „nem prioritás.” Antoneta Ioniţă liberális képviselő azt emelte ki, semmi nem indokolja, a „cinikus” döntést, hogy a „pandémiából választási kampánytémát csináljanak.”

Az RMDSZ nevében felszólaló Vass Levente úgy vélekedett, hogy az indítvány tulajdonképpen egy okokat nem vizsgáló hiánylista, ezért az RMDSZ képviselői nem szavazzák meg.

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy fogalmazott, hogy Victor Costache „katasztrofális mandátuma” után Nelu Tătaru „árnyalatnyi biztonságot” hozott.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Petru Movilă azt mondta: pártja nem szavazza meg az indítványt, mert Nelu Tătaru volt az „első miniszter az elmúlt 30 évben, aki beállt az első vonalba, hogy erősítse az emberek hitét.”

Az egyszerű indítvány ugyanakkor konzultatív jellegű, nem bír kötelező érvénnyel a kormány számára.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Spárgabizottság”: a német követségnél ...
Ludovic Orban: megtettük az ...
Hagyományosan kezdődik a megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ