Megsütötték Erdély leghosszabb kürtőskalácsát
Vissza

Megsütötték Erdély leghosszabb kürtőskalácsát

A farkaslakai Kovács Kalács csapata nyerte szombaton az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet a 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, ahol megsütötték Erdély leghosszabb kürtőskalácsát is.

A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett gasztro-turisztikai fesztivál szombati napján hagyományosan elkészített, cukormázas kürtőskalácsok versenyeztek, a megmérettetésre 17 csapat nevezett be. A fesztivál második napja színes programot kínált, elkészült Erdély leghosszabb kürtőse, a gyerekfoglalkozásokon több mint száz kürtőssütő kismestert avattak, a ropogós kürtőskalácsoknak és egyéb finomságoknak köszönhetően egész nap teltházzal zajlott a rendezvény.

Minden bizonyára ezen a hétvégén a kürtőskalács fesztiválon lehet kapni a legfinomabb kürtősöket, viszont a szakmai zsűri nem engedett szigorú pontozási rendszeréből, az összesített pontszámok szerint egy versenyző sem érte el az arany fokozatot.

„Erős ezüst fokozatokról beszélünk, mondhatni aranyként fénylik idén“ – értékelte Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke, ugyanakkor hozzátette, nem engednek elveikből. „Mindannyiunk közös célja, hogy ez a fesztivál arról legyen országszerte híres, hogy itt kizárólag magas minőségű kürtőskalácsokat találnak az idelátogatók, ezt próbáljuk a versenyzőkkel is elfogadtatni. Az apró részletekre kell odafigyelniük a versenyzőknek, például azt javasoljuk, hogy a mesterséges aromákat felejtsék el, mert azok nem tartoznak a mi hagyományaink közé“ – értékelte a zsűrielnök.

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet elnyerő farkaslakai Kovács Kalács tulajdonosa, Kovács István elmondta, több mint 13 évvel ezelőtt kezdtek el ezzel foglalkozni, közel negyven személyt foglalkoztatnak. Sikerük titka a jó csapatszellem. A nyertes csapat a Gyermelyi jóvoltából 720 kilogramm finomlisztet nyert és egyedüli székelyföldi csapatként részt vehet a budapesti Kürtőskalács Fesztiválon. Ugyanakkor a szervezők az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 cím feliratú matricákat is biztosítanak a nyertesnek.

A farkaslakai Kovács Kalács nevéhez kötődik Erdély leghosszabb kürtőskalácsának elkészítése is, első alkalommal a tavalyi kürtőskalács fesztiválon sütöttek óriáskürtőst. Idén a Diószegi Pékséggel partnerségben sütötték meg Sepsiszentgyörgy főterén a 13 kilogramm lisztből készült, 13 méter és 5 centiméter hosszú kürtőskalácsot, 13-an tekerték az ötven kürtősnek megfelelő óriáskürtőst, amely 13 perc alatt készült el, és amelyet szétosztottak a jelenlévők között.

Vasárnap a kürtőskalácssütők kreativitására kíváncsi a zsűri, a borvízforrással rendelkező települések csapatai A legjobb borvizes palacsinta címért szállnak versenybe.

Borítókép: Körtöskalács Facebook-oldal


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: nem volt már hova ...
Essig József: nagy közös fotókiállítást ...
VIDEÓ - Tombolnak a Celtic szurkolói

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ