Mégsche sikerült …
Vissza

Mégsche sikerült …

Rejtő Jenőt parafrazálva ez a nagyszebeni EU-csúcs is olyan volt, mint a jól ismert mondásban a nyári ruha mellénye: rövid és céltalan. Vagy inkább eredménytelen. Az eurológus szakemberek már korábban figyelmeztettek: a hatalmas várakozásokkal ellentétben az értekezlet igencsak veszített jelentőségéből a Brexit elhalasztását követően, az EP-választások közelsége sem a legalkalmasabb pillanat kardinális változások elfogadtatására.

Nagyszeben tehát nem az unió jövőjét hosszútávon meghatározó történelmi döntések helyszíne volt, az itt elfogadott szándéknyilatkozat, bár kétségtelenül jól hangzik, semmit sem old meg az unióra nehezedő súlyos problémákból – kommentálta az eseményeket Valentin Naumescu (contributors.ro) Az elemző szerint, ha más eredménye nem is volt a csúcstalálkozónak, annyi mindenképpen, hogy még jobban rávilágított az immár tizenkét éve EU-tag Románia visszásságaira, hiányosságaira.

Amelyek közül – tegyük hozzá - az egyik leglátványosabb a román politikai elit éretlensége. Az újabb elnöki mandátumért induló Iohannis államfőnek a nagyszebeni esemény píár szempontjából hatalmas lehetőség volt, ez a helyzeti előny vélhetően az őszi elnökválasztási kampány végéig kitart. Iohannis egyszemélyben testesítette meg a Hatalmat azon a büszkén kihúzott vörös szőnyegen, Viorica Dancila miniszterelnököt gyakorlatilag kizárta Nagyszebenből. Ez viszont kétélű fegyver. Ha ugyanis Iohannis nem úgy állítja be magát, mintha “egy, csak egy európai lenne talpon e vidéken”, akkor most sokan nem (csak) tőle várnánk a választ a kérdésre: hol vannak a Románia számára kézzelfogható erdemények, hiszen sem az Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) felfüggesztése, sem pedig Schengen ügyében nem sikerült áttörést elérni. 

Az MCV-t még rá lehet kenni az Európában is a korrupció szinonimájaként számon tartott Szociáldemokrata Pártra (PSD) – amíg “ezek” vannak hatalmon, addig Brüsszel aligha mondhat le a monitorizálásról - de Schengent már nehezebben. Románia már 2o11-ben teljesítette a Schengen-térséghez való csatlakozás feltételeit, a felvételt mégis húzzák-halasztják. Azóta sok kormány lefolyt Bukarestben, nem lehet kimondottan a Dragneáék nyakába varrni a kudarcot. Közismert az is, a vétójoggal élő Hollandiának sem kimondottan a romániai jogállamiság és demokrácia deficitje miatt vannak kifogásai – merthogy épp lehetnének is - hanem kőkemény gazdasági érdekek húzódnak az ellenkezés háttérében. Európa első számú kikötője, Rotterdam számára konkurencia lenne a Schengen-tag Románia Konstancája. Ennek az áldatlan helyzetnek a megoldására – és ezt Iohannis is jól tudja – nem volt és nem lesz elég egy romániai kormányváltás, még talán egy új európai politikai csillagzat sem, ide már tényleg olyan szupererő kell, aminek birtokában elnökünk ország-világ előtt tetszeleg - egyelőre meglehetősen erdeménytelenül.

A Schengen-ügyet a PSD még azon melegében felemlegette Iohannis sikertelenségeként állítva be, aki viszont a holland álláspontra hivatkozva a szociáldemokratákra hárította a felelőséget. A témára ráerősített Basescu kapitány, kikötő-szakértő is, aki a holland képmutatást kérte számon, nyilatkozatával a románok kisebbrendűségi komplexusára hajtva. Basescu EP-mandátumra vágyik, a román népnek a nyugattal szemben érzett (nem feltétlenül alaptalan) frusztrációi pedig szerves része annak a beteges játéknak, amivé a választási kampányok olykor fajulnak.

Hogy a Schengen-kudarc akár még vissza is üthet, azt Iohannisék is érzik. Emil Hurezeanu berlini nagykövet, s mint ilyen elsőkézbeli információk tudója, még a csúcsot követő pillanatokban nyugtatásképpen bejelentette: majd júniusban lesz kedvező döntés Schengen-ügyben, de csak a román légteret illetően. Ugyanezt nyilatkozta tegnap Iohannis is.

Ez a féligmeddig-Schengen perspektívája, ami vagy bejön, vagy nem, talán stabilizálhatja az EU-intézményeibe vetett bizalom további csökkenését és ezzel szoros összefüggésben levő választási részvétel megtorpanását - a májusi EP-választásokig mindenképpen. Elképzelhető azonban, hogy az őszi elnökválasztásra fantáziadúsabb stratégiával kell Iohanniséknak előállniuk, hiszen a kampány szempontjából nagy potenciált magában rejtő EU-elnökségnek egy hónap múlva vége és a maximumra pörgetett PSD-ellenesség is kifulladhat a mozgósítási okokból rászervezett referendumon.  


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ