Megnyílt a 75. cannes-i fesztivál – Átadták a tiszteletbeli Arany Pálma-díjat
Vissza

Megnyílt a 75. cannes-i fesztivál – Átadták a tiszteletbeli Arany Pálma-díjat

Az Oscar-díjas A némafilmes című film rendezője, a francia Michel Hazanavicius legújabb filmjének, a Coupez! (Ennyi!) című zombikomédiának versenyen kívüli díszbemutatójával kezdetét vette kedd este a 75. cannes-i filmfesztivál. A díszbemutatót megelőző megnyitó ünnepségen videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Kijevből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Egy új Chaplinre van szükség, aki bebizonyítja, hogy a mozi nem néma az ukrán háborúval szemben” – jelentette ki az ukrán elnök a cannes-i fesztiválpalota Lumière termében összegyűlt, mintegy háromezer fős szakmai közönségének.

„Mi harcolunk tovább, nincs más választásunk. (...) Meggyőződésem, hogy a diktátor elbukik” – tette hozzá, párhuzamba állítva Vlagyimir Putyin orosz elnököt Charlie Chaplin A diktátor című filmjének címszereplőjével.

Az ukrán elnök a háború áldozatairól, a Kijev melletti Bucsában megöltekről, Mariupol ostromáról beszélve közvetlenül megszólította a filmes alkotókat. „Százak halnak meg mindennap. Nem fognak felállni a forgatás végét jelző csapó után. A mozi hallgatni fog vagy beszélni fog minderről? Ha van egy diktátor, ha van egy háború a szabadságért, ismét minden az egységünkön múlik. Kimaradhat-e ebből az egységből a filmművészet?” – fogalmazott Zelenszkij.  

Az ukrán elnök úgy vélte, hogy „a gyűlölet el fog tűnni és a diktátorok meghalnak”, de a győzelemhez szükség van a mozira is.

Az est nemzetközi sztárja az idén 60 éves Forest Whitaker Oscar-díjas amerikai filmszínész volt, aki tiszteletbeli Arany Pálma-díjat vehetett át az életművéért.

A fesztiválon mutatják be a Christophe Castagne és Thomas Sametin rendezésében készült For the Sake of Peace című Dél-Szudánról szóló filmet, amelynek Whitaker volt a producere. Az amerikai sztár először 1988-ban szerepelt Cannes-ban, amikor a Clint Estwood Bird – Charlie Parker élete című filmjének címszerepéért el is nyerte a legjobb színész díját.

A hivatalos programban bemutatásra kerülő alkotásokból készült összeállítást megelőzően a megnyitó közönsége rövid részleteket is láthatott Forest Whitaker filmjeiből, majd a zsűrielnök Vincent Lindon francia filmszínész alkotásaiból. Az általa vezetett nemzetközi zsűriben fele-fele arányban foglalnak helyet nők és férfiak: Rebecca Hall brit-amerikai, Deepika Padukone indiai, Noomi Rapace svéd és Jasmine Trinca olasz színészők mellett Aszgar Farhadi iráni, Ladj Ly francia, Jeff Nichols amerikai és Joachim Trier norvég rendezők.

Köszöntőjében a zsűrielnök is az ukrán háborúról beszélt. „Valószínűleg az lenne logikus, legalábbis emberi, ha most örömmámorban úsznék attól, hogy önök előtt állhatok a világ legjelentősebb fesztiváljának az elnökeként, ünnepelném az eseményt és élvezném a megtiszteltetést, ami engem ért. De van-e hozzá jogom?” – mondta Vincent Lindon.

„Erről a helyről nem inkább arról kellene beszélni, amely az egész világot foglalkoztatja, a vérző, szenvedő bolygónk gondjairól, amely a hatalmak közönyében ég el?” – tette fel a kérdést a francia színész, majd a kultúra szerepét méltatta a társadalomban.

Vincent Lindon emlékezetett arra, hogy a cannes-i fesztivál „a fasizmus elleni küzdelem szándékából jött létre” 1939-ben, s „a hivatalos programba meghívott filmeknek nem kizárólag az a céljuk, hogy megtöltsék a mozikat”. Lindon szerint a film „olyan masszív érzelmi fegyver, amelynek a tudatra ébredést kell segítenie és a közöny ellen kell harcolnia”.    

A szemlét Julianne Moore amerikai színésznő nyitotta meg.

A nyitófilmet rendező Michel Hazanavicius visszatérő vendége a fesztiválnak, ezúttal versenyen kívül mutatják be Ennyi! című paródiáját egy zombikról szóló katasztrófafilm forgatásáról. A Bérénice Béjo és Roman Duris főszereplésével, egy japán film alapján készült francia vígjáték hódolat a sokszor lenézett zsánerfilmek előtt.

A hivatalos programban a verseny szerdán kezdődik. A 155 ország által több mint 2200 benevezett filmből 21 versenyezhet a fődíjért. Közülük naponta kettőt láthat a fesztiválközönség. Elsőként Kirill Szerebrennyikov orosz rendező Csajkovszkij felesége című történelmi filmjét. A kormánykritikus alkotó filmjét nem először hívták meg a versenybe, de ez az első alkalom, hogy a rendező személyesen jelen lesz a filmje cannes-i bemutatóján.

(Fotók forrása: Festival de Cannes Facebook-oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ