Megnyílt a 4. Kolozsvári Nemzetközi Kerámia Biennálé
Vissza

Megnyílt a 4. Kolozsvári Nemzetközi Kerámia Biennálé

Összesen 324 művész küldte el munkáját a 4. Kolozsvári Nemzetközi Kerámia Biennálé kiírására, a jelentkezők közül több mint 100 alkotót választott ki a nemzetközi zsűri. A versenybe beválogatott művészek munkáiból a kolozsvári Művészeti Múzeumban október 2-án nyílt tárlat, a kiállítást Florin Gherasim, a múzeum munkatársa, Shamai Gibsh, keramikus, a nemzetközi zsűri tagja, Ion Bogdan Lefter, műkritikus, valamint hazai művészek, a rendezvény szervezői nyitották meg.

A megnyitón a verseny díjazottjait is kihirdették. A zsűri kiválósági díjat adott Jung Hui Liu és Lily Wang tajvani, valamint Sun Bin Lim dél-koreai művészeknek, az ifjúsági kategóriában Daeun Lim dél-koreai, Ioan Iosif romániai és Cristina Rutar szlovéniai keramikus vehetett át elismerést. A rendezvényen további 12 művész dicséretben részesült, köztük a magyarországi Husz Ágnes, valamint a romániai Aniela Ovadiuc, Doina Stici és Cioata Maria. A zsűri tagjai: Monika Gass (Németország, kurátor, író, oktató, a Nemzetközi Kerámiaakadémia vezetőségi tagja), Shamai Gibsh (Izrael, a Nemzetközi Kerámiaakadémia tagja), Tuzum M. Kizilkan (Törökország, professzor), Cornel Ailincai (Románia, professzor, a biennálét szervező Ceramart Alapítvány igazgatója), valamint Cristina Popescu Russu (Románia, a Nemzetközi Kerámiaakadémia tagja).

A tárlatat október 15-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám).

A biennálé során további tárlatok látogathatók Kolozsváron. Október 4-én, pénteken délután öt órakor Fiatal művészek címmel nyílik kiállítás a Mátyás király szülőházában működő galériában (S. Puşcariu/Bocskai utca 1. szám), a tárlat anyagába kolozsvári művészek, valamint a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem volt és jelenlegi hallgatóinak munkái kerültek be. Szintén október 4-én, 18:30-tól a Francia Intézet Cave Galériájában (Király/I. C. Brătianu utca 22. szám) nyitják meg Mana Bucur egyéni kiállítását.

A biennálé programjába illeszkedik két másik rendezvény is. Október 4-én, délelőtt 10 órakor a Művészeti Múzeum Tonitza termében különböző kulturális, szociális kezdeményezéseket mutatnak be a Művészeti Tapasztalatok Megosztása elnevezésű esemény során. Szintén pénteken, 19:30-tól a Caolin Espresso Studioban (Bethlen/Baba Novac utca 27. szám) szerveznek találkozót művészeknek, érdeklődőknek.

(Fotó: Művészeti Múzeum/Facebook)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ