Megkezdődött a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Vissza

Megkezdődött a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

A koronavírus-járvány miatt közönség és sztárok nélkül kezdődött meg hétfőn, március elsején a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Román játékfilm is versenyez a március 5-ig tartó fesztiválon, a zsűriben pedig ott van Enyedi Ildikó és Adina Pintilie is.

A világjárvány miatt idén a Berlinale a megszokott évindító helyett nyári fesztivál lett. A nyilvános vetítéseket és a díjátadó gálákat ugyanis június 9. és 20. között a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatként tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi. A Berlinale nemcsak a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, hanem a filmipar egyik legfontosabb fóruma is, amelynek a szakma naptárjába évtizedek óta rögzült időpontját nem lehet annyira szabadon változtatni, mint a közönségnek szervezett vetítésekét. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a hagyományos, év eleji időpontban tartják meg a szakmai programokat, de a közvetlen jelenléten, a személyes találkozásokon alapuló formátum helyett ezúttal online.

Azt is elhatározták, hogy a megszokott menetrendben állítják össze a fesztivál programját és a nemzetközi zsűriket, amelyeknek tagjai a szakmai programok napjaira Berlinbe utaznak, hogy elvégezzék munkájukat és meghozzák döntéseiket.

Ennek megfelelően hétfőn, a 71. Berlinale szakmai programsorozata kezdődött el: a filmipari vásár (European Film Market - EFM), a koprodukciós vásár (Berlinale Co-Production Market), a produkciós vásár (World Cinema Fund) és a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórum (Berlinale Talents). A fesztiválra beválogatott filmeket pedig csak a zsűritagok és a regisztrált filmes szakemberek nézhetik most meg.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért kategóriánként tizenöt alkotás versenyez, a zsűri pedig az utolsó napon, március 5-én hirdeti ki a díjazottakat. Az elismerésekért versenyben van Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmje, Nagy Dénes rendezői bemutatkozása, a Természetes fény című alkotás, valamint Radu Jude Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című játékfilmje is.

A nemzetközi zsűrit az utóbbi években Arany Medvével díjazott művészek közül válogatták ki, így meghívták a testületbe Enyedi Ildikót, aki 2017-ben vitte el a Berlinale fődíját Testről és lélekről című filmjével és Adina Pintilie román rendezőt is, aki 2018-ban Nu mă atinge-mă (Touch Me Not) című filmjével nyert Arany Medvét.

(Borítókép: Fliegauf Bence, Nagy Dénes és Radu Jude) 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári levegőszenzort!
Különleges adatbázist hoztak létre magyar költők műveiből az ELTE kutatói
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt tudnak beoltani

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ