Mégis elfogadta a kormány az államfő által kifogásolt költségvetés-kiigazítást
Johannis: törvénytelen a rendelet!
Johannis: törvénytelen a rendelet!
Vissza

Mégis elfogadta a kormány az államfő által kifogásolt költségvetés-kiigazítást

Elfogadta szerdai ülésén a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást, annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági intézményektől forrásokat elvonó, a Klaus Johannis által is kifogásolt kiigazításhoz nem járult hozzá a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT).

A Viorica Dăncila vezette kabinet a költségvetési törvényben elfogadottnál összességében csaknem 10 milliárd lejjel több kiadást és 8,8 milliárd lejjel több bevételt irányzott elő. A többlet jelentős részét a pénzügyminisztériumhoz, a belügyhöz, az egészségügyi tárcához és az oktatáshoz irányítják, alapvetően a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére.

Csökken viszont a munkaügyi tárca, a külügyminisztérium, a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséje. A forráselvonást a kormány azzal indokolta, hogy az érintett intézmények az első félévben nem költötték el a rendelkezésükre álló forrásokat.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a kiigazításnál - az eredeti büdzséhez hasonlóan - 5,5 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, és azt az elvet vették figyelembe, hogy a megkezdett beruházások finanszírozását, a bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kifizetését ne veszélyeztessék.

Bár az Európai Bizottság már májusban a túlzott költségvetési optimizmus veszélyeire figyelmeztette Bukarestet és azt valószínűsítette, hogy a kormány bérpolitikája miatt a román államháztartási hiány mind az idén, mind a jövő évben túllépi GDP-arányosan a 3 százalékot, a kormány következetesen azt állítja, hogy a deficitet a 3 százalékos küszöb alatt tartja.

Mint ismeretes, az egymással meglehetősen feszült politikai társbérletben élő elnöki hivatal és kormány között éles vita bontakozott ki a költségvetés-kiigazítás kapcsán. Johannis "politikai piszkálódásnak" nevezte, hogy a kormány a nemzetbiztonsági intézményektől és az elnöki hivataltól akar forrásokat elvonni, amivel szerinte az ország biztonságát és Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti.

Amint arról korábban tudósítottunk, az elnök kedden a CSAT ülésének felfüggesztésével próbálta jobb belátásra bírni a kormányt. A kabinet viszont úgy értékelte: egy költségvetés-kiigazításnál valóban ki kell kérnie a CSAT véleményezését, de nem szükséges azt megvárnia, vagy figyelembe vennie, így a döntés elnapolása nem akadályozhatja meg a büdzsé kiigazítását.

Nem sokkal a kormány sürgősségi rendeletének kiadása után Johannis közleményben ítélte el és törvénytelennek nevezte a CSAT véleményezése nélkül elfogadott költségvetés-kiigazítást. Az elnök úgy értékelte: párbeszéd-ajánlatát elutasítva "az utóbbi 30 éve leggyengébb  kormánya" súlyosan megsértette az intézmények közti lojális együttműködés elvét, a polgárok érdekei helyett a pártvezetés érdekeit helyezi előtérbe és mérhetetlen károkat okoz az országnak.

Johannis felszólította az ombudsmant - az egyedülit, aki óvásával meg tudja akadályozni egy sürgősségi kormányrendelet azonnali hatályba lépését - hogy kérjen normakontrollt az alkotmánybíróságtól a szerdán elfogadott költségvetés-kiigazítás ügyében.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ