Meghosszabbítják a tavaszi vakációt?
Vissza

Meghosszabbítják a tavaszi vakációt?

A karantén bevezetésének pillanatáig járhatnak iskolába a tanulók azokon a településeken is, ahol a fertőzöttségi arány eléri a 6 ezrelékes küszöbértéket, amennyiben korábban is jelen voltak az órákon – jelentette be Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden. Azt is elmondta, fontolóra veszik a tanév struktúrájának módosítását, a tavaszi vakáció meghosszabbítását és az országos vizsgák elnapolását.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter elmondta: az általa javasolt módosítások értelmében a három héttel meghosszabbított tavaszi vakáció április 2-án kezdődne és május 4-én lenne vége, a nyolcadik osztályosok képességfelmérője július 5-e és 8-a között tartanák, az érettségi vizsga viszont marad a helyén - június 28-a és július elseje között. A tanári versenyvizsgákat és a véglegesítő vizsgát a korábban beütemezett időpontokban tartják meg. A második félév időtartama nem változik.

Ezt megelőzően a miniszter bejelentette, hogy a járványügyi helyzet súlyosságát figyelembe véve számításba veszik a tavaszi vakáció meghosszabbítását olyképp, hogy mind a katolikus, mind az ortodox húsvétot magába foglalja.

A tárcavezető szerint ez a következő előnyökkel járna: csökkenne a mobilitás áprilisban, amely a legnehezebb időszaknak ígérkezik a járvány szempontjából; meg lehet majd szervezni az érettségi vizsgát a kitűzött időpontban; a végére lehet járni március 31-éig a próbavizsgáknak (érettségi és képességfelmérő); a kitűzött időpontban megszervezik a negyedikesek és hatodikosok országos felmérőjét.

Cîmpeanu elismerte, hogy a tavaszi vakáció meghosszabbítása több hátránnyal is járna.

„Az érettségi a helyén marad. A nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját azonban az érettségi lejárta után szerveznénk meg, ahogyan a kilencedik osztályba való felvételi folyamatát is. A második osztályosok felmérőjét, amely eredetileg április 20-án lenne, májusra költöztetnénk” - mutatott rá a miniszter. Hozzátette, megpróbálják megtalálni a legjobb megoldást ahhoz, hogy az iskolai év minél kisebb mértékben boruljon fel.

Az érettségi időpontját azért nem kellene elmozdítani, mert ezzel az egyetemi tanév is borulna, nem lehetne megszervezni a nyár folyamán a felvételiket”, érvelt a miniszter.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ