Meghirdette drámaíró rezidensprogramját a Reactor
Vissza

Meghirdette drámaíró rezidensprogramját a Reactor

Ötödik alkalommal hirdeti meg drámaíró táborát a kolozsvári Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület: a nyárra tervezett Dráma 5 nevet viselő rezidensprogramra április 20-ig várják olyan gyakorlott drámaírók vagy tapasztalattal nem rendelkező érdeklődők jelentkezését, akik színdarabot szeretnének írni egy speciálisan erre a célra kialakított környezetben.

A projektben, amelynek célja támogatni a román dráma fejlődését, évente öt szerző vehet részt versenypályázat útján. A kiválasztott alkotóknak júniusban és júliusban lehetőségük adódik véglegesíteni műveiket, ebben segíti őket többek között az Alina Nelega drámaíró által tartott foglalkozás júniusban, valamint rendezőkkel, színészekkel, további drámaírókkal és producerekkel való találkozás július folyamán.

„Olyan szerzőket keresünk, akik egyedi, saját hanggal rendelkeznek, akiknek van mondanivalójuk, és nem félnek kísérletezni, akik nyitottak a visszajelzésekre és szeretnének megismerkedni, együttműködni a színház világának szakembereivel” – olvasható a Reactor közleményében.

A drámák témáját illetően nincs megkötés, az egyetlen követelmény, hogy maximum öt színésszel színpadra vihető legyen, ugyanis az öt elkészült mű egyikéből a Reactor csapata előadást készít, a többi négyet pedig felolvasó-színházi produkcióként mutatják be a közönségnek. A rezidensek ösztöndíjban is részesülnek, a nem kolozsváriaknak pedig a szervezők szállást is biztosítanak a program idejére. A kiválasztott résztvevők névsorát május 8-án teszik közzé. A rezidensek kiválasztásakor figyelembe veszik a koncepció eredetiségét, a projekt relevanciáját a kortárs társadalomra nézve, az írás gördülékenységét és minőségét, valamint a programban való részvétel koherens és egyértelmű motivációját.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat április 20-ig lehet beküldeni a rezidente.drama5@gmail.com címre. A levélnek tartalmaznia kell egy önéletrajzot, a részvételi szándék rövid motivációját, valamint a kidolgozandó dráma részletes bemutatását és egy hozzávetőleg 1500 szó terjedelmű részletet a szövegből.

A LiterNet közreműködésével a drámák kötetbe rendezve is megjelennek, a Fabulamundi. Playwriting Europe platform jóvoltából a nemzetközi láthatóság érdekében pedig a művek kivonatainak angol nyelvű fordításai felkerülnek a fabulamundi.eu honlapra, amely tíz európai ország színműveinek gyűjteményét tartalmazza.

Az érdeklődők további információkat a www.reactor-cluj.com weboldalon vagy a projekt Facebook-oldalán – www.facebook.com/Drama5.rezidente – találnak.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ