Meghaladta a 380 ezret a fertőzöttek száma világszerte
Vissza

Meghaladta a 380 ezret a fertőzöttek száma világszerte

Elérte a 381 499-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma kedd reggelre, miközben a halálesetek száma 16 557, a gyógyultaké pedig 101 794 lett – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem.

ÖSSZEFOGLALÓ

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 168 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás feltételei is különböznek egymástól.
Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 545 esetet tartottak nyilván, 3281-en haltak meg és 73 266-an gyógyultak meg.

Kisebb csoda OlaszországbanA leginkább érintett ország Kína után Olaszország 6077 halottal, 63 927 megfertőződéssel és mindössze 7432 gyógyulással. Olaszországban szinte megállt az élet. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-ig leáll. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták.Jó hírnek számított, hogy az elmúlt napokban a korábbihoz képest enyhén csökkent az elhalálozások száma. Gyógyultnak nyilvánították az 1-es számú beteget is, ám a kedden elvégzett újabb teszt pozitív lett, ezért a negyven éves férfit ismét karanténba helyezték. Valóságos csodának számít viszont, hogy meggyógyult egy 95 éves, új koronavírussal-fertőzött nagymama Modenában, hiszen a járvány elsősorban a 80 év felettieknek jelent magas kockázatot az életkorból fakadó gyengébb immunrendszer, és esetleges meglévő alapbetegségek esetében.

Hullaháznak alakítják át a Jégpalotát

Spanyolországban keddre virradóra 35 136-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 2311-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-ig meghosszabbították. Madrid egyik kereskedelmi és szórakoztató központjában található műjégpályáját, az úgynevezett Jégpalotát – amelyet a világ egyik legnagyobb műjégpályájának tartanak számon – hullaháznak alakítják át.
Németországban valamivel kevesebb, 29 056 fertőzött mellett 123 a halálos áldozatok száma, és 453-an gyógyultak meg. Negatív lett Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, amelyre azért volt szükség, mert kimutatták a kórokozót (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.
Franciaországban 20 123-an betegedtek meg, 862-en vesztették életüket és 2207-en távozhattak egészségesen a kórházból. Az országban kedd reggel életbe lépett az egészségügyi szükségállapot, amely két hónapig lesz érvényben.
Nagy-Britanniában hétfőn 336-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 6726-ra. Boris Johnson brit miniszterelnök rendelkezése értelmében a britek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben az ismert fertőzöttek számának további jelentős emelkedése után – jelentette kedden a helyi média.  A nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, azaz 1651-re emelkedett, s közülük 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak az egészségügyi minisztérium jelentése szerint.

Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 46 371, a halálos áldozatoké 586. Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban.  
Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Iránban is: elérte a 23 049-et, a halottak száma pedig 1812. Haszan Róháni iráni elnök aláhúzta: Teherán nem fogadja el az Egyesült Államok által felajánlott humanitárius segítséget. Egyúttal leszögezte: ha Washington valóban segíteni akar Iránnak az új típusú koronavírus elleni harcban, törölje el az ellene hozott szankciókat.

Mobiltelefonokkal követik a fertőzötteket
Oroszországban, ahol egy nap alatt 71 fővel 438-ra nőtt a fertőzések száma, mobiltelefonok segítségével fogják nyomon követni a fertőzötteket. Moszkva első számú járványkórházában keddre meghalt a második koronavírus-fertőzött beteg, egy 69 éves asszony, aki a Portugáliából hazatért lányától kapta el a Covid-19 betegséget. A boncolás megállapította, hogy a halált közvetlenül most sem a SARS-CoV-2 vírus, hanem végső stádiumba lépett rákbetegség okozta. Múlt héten egy másik fertőzött asszony vérrögleválás következtében halt meg.

Ukrajnában egy nap alatt 11-gyel, 84-re emelkedett keddre az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg – közölte az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.  A helyi önkormányzat egy egészségügyi központra hivatkozva közölte, hogy igazolták a koronavírus-fertőzöttségét egy munkácsi nőnek – aki így az első Kárpátalja megyei fertőzött –, de ezt az egészségügyi tárca még nem erősítette meg.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel keddre 187-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A járvány a csoportos megbetegedések szakaszában jár, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus – tették hozzá. A Magyarországon azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma 187, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 173 magyar állampolgár. A gyógyultak száma 21, 8-an belehaltak a betegségbe, karanténban 92-en vannak, és 6113 mintavétel történt.

Afrikában a fertőzöttek száma megközelítette a másfél ezret, 45 ember halt meg.
A vírus miatt legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint egymilliárd embert, hogy maradjon otthon.

MEGUGROTT A NAPI ÚJ ESETEK SZÁMA KÍNÁBAN

Ismét megugrott a napi új koronavírusos esetek száma Kínában hétfőn, az új fertőzöttek többsége külföldről érkezett az országba. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi közlése szerint előző nap éjfélig 78 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén. Az új esetek száma ezzel jelentősen megemelkedett az egy nappal korábban jelentett 39-ről. Az újonnan diagnosztizáltak közül 74 ember külföldről érkezett, míg négyen belföldön fertőződtek meg. A közép-kínai Vuhan városában, ahonnan a vírus tavaly év végén terjedni kezdett, hétfőn egy újabb esetet regisztráltak, miután öt napon keresztül nem számoltak be egyetlen újabb fertőzöttről sem. A járvány gócpontjaként január vége óta vesztegzár alá vont Hupej tartomány egészségügyi bizottsága kedden bejelentette, hogy szerdától feloldják a tartományra vonatkozó ki- és beutazási tilalmat. Az enyhítés egyedül Vuhanra, a tartomány székhelyére nem vonatkozik, ott ugyanis csak április 8-án szüntetik meg az utazási korlátozást, és a várost azt követően is csak egészségesnek nyilvánított emberek hagyhatják el – jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.
Borítókép: Madrid - Jégpalota

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kína szankciókkal válaszol az ujgurok ...
Épségben olvadtak ki a francia Alpokban ...
Élő közvetítések sorozatát indítja a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ