Megduplázódott a koronavírus-fertőzési esetszám, ajánlott a zárttéri maszkviselés
Vissza

Megduplázódott a koronavírus-fertőzési esetszám, ajánlott a zárttéri maszkviselés

Egy hét alatt csaknem kétszeresére emelkedett az országban a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint pedig még legalább egy hónapig a járványgörbe további meredek emelkedésére lehet számítani. A tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte: a szakemberek újra javasolják a védőmaszk használatát zárt térben, és hangsúlyozzák a kézhigiénia és a helyiségek gyakori szellőztetésének fontosságát. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek az intézkedések nem kötelező jellegűek, csak ajánlások. Javasolják továbbá, hogy a helyi önkormányzatok rendszeresen fertőtlenítsék a tömegközlekedési eszközöket, és szellőztessék a közhivatalok helyiségeit.

Az egészségügyi tárca hétfőn közzétett heti összesítése szerint a június 27. - július 3. közötti héten Romániában 7726 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést, ami 94 százalékkal haladja meg az előző heti adatot. Az új esetek között 1307 újrafertőződés is van. Egyre gyorsuló ütemben emelkedik a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma is: jelenleg 922 fertőzött van kórházban, 45 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt. A súlyos eseteknél nincs még növekedés, számuk egy hónapja 50 körül ingadozik, most 52 fertőzött részesül intenzív terápiában. Az elmúlt héten 16 újabb halálos áldozatot követelt a járvány.

Alexandru Rafila szerint nemcsak az újrafertőződések, hanem a beoltottak megfertőződése is azt igazolja, hogy az omikron vírusmutáns most terjedő alvariánsai képesek megkerülni az immunválaszt. A tárcavezető ezt azzal is összefüggésbe hozta, hogy csaknem fél év telt el az utolsó járványhullám tetőzése óta, vagyis mióta a megerősítő vakcinát is igénylő beoltottak felvették a harmadik adagot.

A miniszter hétfői sajtóértekezletén rámutatott: nincsenek olyan adatok, amelyek arra utalnának, hogy az esetszámok növekedését okozó kórokozók nagyobb arányban okoznának súlyos betegséget, mint az omikron korábbi alváltozatai. Még egy hónapig mindenképpen az esetszámok növekedésére számítanak. A pesszimista forgatókönyv szerint a növekedés tovább folytatódik, ebben az esetben szeptember első felében már ismét tízezer fölé emelkedhet a napi esetszám.

Rafila tudatta azt is, hogy ismét meg fogják nyitni a koronavírus tesztelési központokat, amelyek főként a hétvégeken működnének. A kórházigazgatók elrendelhetik a védőmaszk használatát az intézményben a kórházon belüli fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében. Rafila szerint a koronavírusos betegek állapotát felmérő járóbeteg-ellátó központokban elegendő mennyiségű antivirális (Favipiravir, Molnupiravir, Remdesivir) gyógyszer, illetve monoklonális antitest van raktáron.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ