Még mindig nem döntött a PNL az új Kolozs megyei prefektus személyéről
Vissza

Még mindig nem döntött a PNL az új Kolozs megyei prefektus személyéről

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei szervezete még mindig nem nevesítette az új Kolozs megyei prefektust, bár a kormánykoalíciós tárgyalások következtében már december közepén eldőlt: a Florin Cîţu vezette politikai alakulatot illeti meg a tisztség.

Amint arról lapunk is beszámolt, 2021 decemberében hosszas egyeztetések következtében az új kormányzó pártok eredetileg megegyeztek abban, hogy az RMDSZ-es Tasnádi Szilárd vezeti továbbra is a Kolozs megyei kormánybiztosi hivatalt, ám Florin Cîţu liberális elnök váratlanul bejelentette: a tisztség a PNL-t illeti meg. Akkor Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta: utolsó percig reménykednek abban, hogy megtarthatják a prefektusi tisztséget, hiszen mind a helyi liberálisok részéről, mind pedig Bukarestből olyan jelzések érkeztek, miszerint a PNL nem tart többet igényt erre a funkcióra.

Politikai elemzők szerint a liberális pártelnök igen nehéz helyzetbe került amiatt, hogy 2021 februárjában, az akkor egyeztetések következtében, a Kolozs megyei prefektúra élére RMDSZ-es személyt neveztek ki. A helyzet miatt mély elégedetlenségét fejezte ki Emil Boc kolozsvári polgármester és Alin Tişe megyei tanácselnök is. Utóbbi azzal fenyegetőzött, hogy a megye liberális polgármestereinek felháborodására, illetve kérésére, cserébe meneszteni fogja Vákár Istvánt, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökét. A vihar elült, az elégedetlenség viszont megmaradt. A média értesülései szerint tavaly decemberben Cîţunak ki kellett engesztelnie a két kolozsvári politikust, így taktikázás következtében végül elérte, hogy PNL-s legyen a Kolozs megyei új kormánybiztos.

"A megfelelő pillanatban"Daniel Buda, a PNL Kolozs megyei szervezetének elnökét előbb január 20-án kérdeztük arról, hogy a párt vezető testületei mikor vitatják meg a kérdést.

„A megfelelő pillanatban. Egyelőre várunk, még tisztázni kell néhány technikai kérdést” – válaszolta Daniel Buda, akitől nem kaptunk választ arra sem, hogy ki lennének a jelöltek, és meddig várnak a nevesítésükkel.

Ma ismét megkerestük a szabadelvű politikust, de ezúttal sem tudtunk meg többet. Buda tömören csak annyit válaszolt: az ügyben továbbra sincs semmilyen fejlemény.

Értesüléseink szerint a tisztség esetleges várományosaként a párton belül felmerült Ovidiu Câmpeannak, a városháza fiatal fejlesztési igazgatójának, illetve Irina Munteanu jelenlegi alprefektusnak a neve. Úgy tudjuk, amennyiben új prefektust neveznek ki, Tasnádi Szilárd az egyik helyettesi tisztséget tölti majd be.  

December végén egyik kolozsvári politikai elemző az ügy kapcsán félig viccesen, ám félig komolyan megjegyezte: hagyjuk csak, gondolkozzanak még jó ideig, hiszen amennyiben még újév előtt beiktatják az új prefektust, a hivatalban található márványtáblán Tasnádi Szilárd lesz az egyetlen olyan kormánybiztos, aki kevesebb, mint egy évig volt hivatalban…


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ