Mátyás-regény a kolozsvári Ünnepi Könyvhéten
Vissza

Mátyás-regény a kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Lászlóffy Aladár eddig ismeretlen, hagyatékból előkerült történelmi regényének bemutatásával, illetve Kovács Ákos magyar dalszerző, énekes legújabb, 50 Visszaszámlálás című kötetének első erdélyi bemutatójával is készülnek a 8. Ünnepi Könyvhét szervezői – derült ki az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet a könyvvásár szervezői tartottak tegnap délben a Bulgakov Kávéházban.

A május 10–13. között, a kolozsvári Fogoly utcában zajló könyvvásár programját és meghívottait H. Szabó Gyula, Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke és Iánosi Zsolt főszervező ismertette.

Iánosi Zsolt a sajtó képviselőinek elmondta: ahogy azt a könyvhét közönsége megszokhatta, idén is irodalmi, zenés és egyéb művészeti programokkal készülnek a szervezők.

A rendezvényt május 10-én, 16 órakor nyitják meg a Fogoly utcai színpadon. A megnyitót tematikus Slam Poetry est zárja, a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont előadásában.

A Fogoly utcai színpadon május 11-én, pénteken Szabó Magda életműve előtt 100 perces előadással tiszteleg Piros Ildikó színművész, a magyarországi Szindra társulat előadásában pedig Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című regényének musical változata látható. Szombaton Bagdy Emőke boldogság és lelki élet témában tart előadást, míg vasárnap Marosán Csaba Mátyás király udvarában jártam című produkciója látható a várfal melletti színpadon.

A vasárnapi eseményeket, a hagyományokhoz híven, közös versmondással zárják – részletezte a fontosabb programpontokat Iánosi Zsolt.

H. Szabó Gyula elmondta, az idei rendezvény „főszereplői” Lászlóffy Csaba és Lászlóffy Aladár, előttük könyvbemutatókkal tisztelegnek. Lászlóffy Aladár hagyatékából előkerült, Hunyadi Jánosról és Hunyadi Mátyásról írt történelmi regényt a Kriterion Kiadó jelenteti meg, Dühöng a déli szél címmel. Lászlóffy Csaba életművét pályatársai méltatják egy bemutatandó kötetben.

Az Ünnepi Könyvhétre Kovács Ákos énekes is ellátogat, de kivételesen nem énekelni fog, hanem 50 Visszaszámlálás című kötetét mutatja be a kolozsvári közönségnek, mondta a céh alelnöke.

A román–magyar párbeszéd is kiemelt része a Könyvhétnek: műfordítóknak szervezett beszélgetések is helyet kaptak a programban, illetve a magyarokról román nyelven író portált működtető Fehér Hollók Egyesület kétnyelvű olvasásra buzdító előadással vesz részt a rendezvényen.

A román centenáriumi évhez köthető képkiállítással is készülnek a szervezők, ennek anyagába kolozsvári kiadványokról, folyóiratokról és helyszínekről készült fotók kerülnek be. A kiállítás célja, bemutatni, mit adott hozzá a kolozsvári magyarság a város történetéhez, emelte ki H. Szabó Gyula.

A 8. Ünnepi Könyvhét programja elérhető a www. unnepikonyvhet.ro weboldalon. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ