Másképp zajlik a házszentelés Kolozsváron
Vissza

Másképp zajlik a házszentelés Kolozsváron

A római katolikus egyházi év gyakorlatában Vízkereszt időszaka a lakások családias megáldásának ideje, amelyet rendszerint a plébános vagy más pap, diakónus végez, ahol lehet, ott kántor, minisztránsok segédletével. Ez a karácsonyi ünnepkör záradéka. Élmény a hívek számára, de fontos kapcsolatmegerősítő alkalom a lelkipásztoroknak is. – Sajnos, idén, a járványhelyzet miatt most észszerűbbnek látjuk lemondani erről a szép szokásról – pontosított László Attila, Kolozs-dobokai főesperes, a Szent Mihály egyházközség plébánosa.

– Viszont a január 4. és 6. között a kolozsvári templomokban bemutatott szentmiséken ünnepélyesen üvegcsékben vizet áldunk, amelyet a hívek magukkal vihetnek, meghintve vele otthonaikat. Előkészítettünk és sokszorosítottunk áldó imádságot, rövid szertartást is, amelyet az édesapák, férjek családtagjaikkal közösen végezhetnek el – részletezte az idei rendkívüli házszentelési gyakorlatot. 

László Attila főesperes hozzátette: az idei, járványügyi intézkedéseknek megfelelő, gyakorlat természetesen érvényes az egyedül élő vagy még nem családos személyekre is. – A jelzett napokon celebrált szentmiséken megáldjuk továbbá az otthonról hozott feszületeket és gyertyákat – fogalmazott László Attila. Hangsúlyozta: tesszük mindezt annak érdekében, hogy az egymás iránti felelős magatartás is elősegítse, hogy mihamarabb véget érjen ez a bénító járványidőszak.

A piarista templomban ma reggel megszentelték az üvegcsékbe töltött vizet előbb a Jánossi Imre segédlelkész által román nyelven, majd a magyarul a főesperes-plébános által bemutatott szentmisén, Ferencz Zsolt akolitus és Fodor György piarista konfráter segédletével. Ezt követően pedig a kereszteket és a gyertyákat is megáldották. A László Attila által mondott imákban elhangzott: a Szent Kereszt hitünk jelvénye és Jézus Krisztus irántunk tanúsított szeretetének örök záloga. Legyen vigaszunk, oltalmunk és menedékünk. Törje meg a gonosz hatalmát és hirdesse a feltámadás hitének diadalát. Isten, minden áldás forrása, halmozzon el bőséges kegyelmével és őrizzen meg erőben és egészségben. A gyertya fénye pedig Krisztust jelképezi, aki a világ világosságának mondja magát és azt akarjuk, hogy az Ő fénye elűzzön minden sötétséget az életünkből. Gyújtsuk meg a mi szívünkben is, hogy Krisztus fényében járhassunk.

Vízkereszt főünnepén, január 6-án, a piarista templomban reggel 9 órakor magyar, 16:30 órakor román, míg 18 órakor magyar nyelven tartanak szentmisét. Ezen a napon ünnepli a Szociális Testvérek Társasága alapítójának, Slachta Margitnak mennyei születésnapját, aki 1974. január 6-án halt meg az egyesült államokbeli Buffalóban, ahova a jól ismert politikai körülményektől kényszerítve emigrált. Nemcsak halála évfordulója miatt fontos ez a nap, hanem azért is, mert Slachta Margit évente ezen az ünnepen osztotta ki a feladatokat az általa alapított Keresztény Női Tábor nevű politikai párt számára, és hirdette ki közéleti állásfoglalását és programját is.

A Szociális Testvérek Társaságának alapítója volt az első nő képviselő a magyarországi parlamentben, aki a kor mentalitásával szembeszállva mert és tudott egyedüli nőként kiállni keresztény elveiért a politikai csatatéren. Alakja mögött viszont sok ezer nő sorakozott fel, aki Slachta Margit testvérnek köszönheti a női választójog megszerzését. A 18 órakor bemutatandó szentmisén Slachta Margit életéért adnak hálát és a Szociális Testvérek Társasága jelenkori küldetéséért imádkoznak a közösség kolozsvári tagjai – tájékoztatott Homa Ildikó SSS, kerületi elöljáró, a Női Szerzetes Elöljárók Országos Konferenciájának általános titkára.

Január 10-én, Urunk megkeresztelkedése ünnepén, délelőtt 10 órától a templom.ro oldalon bárki bekapcsolódhat a Kovács Gergely érsek által celebrált házszentelési szertartásba.

ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...