Más helyszínre tervezik a kolozsvári heliportot
Vissza

Más helyszínre tervezik a kolozsvári heliportot

Bár kisebb városoknak, mint például Marosvásárhelynek, Nagybányának és Nagyváradnak is, van már a sürgősségi esetek számára fenntartott belvárosi heliportjuk, az ország második városa még mindig nem rendelkezik helikopter-leszállóval. A Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) illetékesei tegnap arról számoltak be, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tulajdonában álló Béke/Lucian Blaga téri parkolóház tetején nem létesíthető helikopter-leszálló, az ingatlan tartószerkezete ugyanis nem alkalmas a teher elviselésére.

Mint ismeretes, korábban a hatóságok ezt az épületet szemelték ki magassága, tetejének megfelelősége, valamint a sürgősségi kórházhoz való közelsége miatt.

Ion Moldovan, a Kolozs megyei ISU parancsnoka úgy nyilatkozott: a műemlékvédők is kifogást emeletek a belváros eme részén létesítendő heliporttal szemben. – A minap egyeztettem ez ügyben a prefektussal, s állítólag nemsokára helikopter-leszálló létesítésére alkalmas magánépületet létesítenek a Mócok útján. Jelenleg az azonnali orvosi ellátást igénylő, nagyon súlyos állapotú beteget a SMURD helikopter a repülőtéren teszi le, a rohammentősöknek ki kell menniük a helyszínre, onnan viszont körülbelül 20 percbe telik, amíg a mentőautó a sürgősségre ér. Megjegyzem: minden perc kritikus – fogalmazott a parancsnok.

Ion Moldovan azt is elmondta, hogy Nagybányán, Nagyváradon és Marosvásárhelyen már van heliport. – Szó volt róla, hogy a sportcsarnok előtti téren kialakítanak ilyen leszállót, ám végül parkoló lett belőle. Ez a helyszín sincs közel, de megfelelőbb lett volna, mint a repülőtér – vélekedett a Kolozs megyei ISU parancsnoka.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Áder János az ukrán és a román elnökhöz ...
Holnaptól lehet iratkozni a Sapientia ...
Potápi: több mint 2,2 milliárd forintos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ