Markológépes start: elkezdték a Békási út korszerűsítését
Infrastrukturális munkálatok helyzetét tekintette át Emil Boc
Infrastrukturális munkálatok helyzetét tekintette át Emil Boc
Vissza

Markológépes start: elkezdték a Békási út korszerűsítését

Emil Boc kolozsvári polgármester tegnap a helyi sajtónak vázolta a város területén éppen zajló vagy tervezett infrastrukturális munkálatok helyzetképét. Szóba került a Békási/Bună Ziua út korszerűsítése, amelyet éppen kedden délután kezdtek el, de szó esett a parkolóházak, a körforgalmi hidak, a parkok, az új közszállítási járművek, a metró tervének helyzetéről, de más természetű kérdések is felmerültek: szelektív hulladékgyűjtés, szociális lakások építése, magántulajdonú utcák helyzetének rendezése, aquapark, új közigazgatási törvénytervezet. Valamennyi a környezetbarát megoldásokat, a lakosság életminőségének javítását hivatott szolgálni. A találkozó közös helyszíni szemlével folytatódott, amelynek során az elöljáró és a kíséretéhez tartozó sajtósok tanúi lehettek a földmarkoló első „kapavágásának”, a munkálatok megkezdésének, a sofőröknek csúcsidőben kálváriaszerű gondokat okozó Békási úton.
A polgármester elmondta, hogy az új Békási/Bună Ziua út húszmillió lejes beruházással tizenhat méter széles, három autósávos (kettő a Tordai út felé, egy pedig fordított irányba), két-két másfél méter szélességű kerékpársávos és két-kétjárdás lesz. Az ennek érdekében nem kis erőfeszítéssel elvégzett telek-kisajátítások összesen közel 1,7 millió lejt emésztettek fel. Ezzel az átalakítással a helybeliek helyzete sokat fog javulni, mert például reggel lerövidül az iskolába igyekvő gyermekek utazási ideje. Az elöljáró felhívta azoknak a lakosoknak a figyelmét, akiknek magántulajdonú útjúk van, hogy igyekezzenek a 2020. július 1-re kitűzött határidő előtt benyújtani immár leegyszerűsített okmányaikat a városháza illetékeseinek, amelyekkel a korszerűsítés érdekében, a törvény adta egyetlen lehetőségként, átadják a magánutat az önkormányzatnak. A város parkolóházai közül jövőre jár le a határidő a Kalányos/Primăverii utca 8. és 20. szám alatti, valamint a Mogoşoaia 7–9. szám alatti befektetés átadására, de folyamatban van a Kőkert/Haşdeu utcai és a Rákkutató Intézet parkolójának, valamint az Erdélyben úttörőnek számító Borháncs/Rebreanu utcai moduláris autóparkoló engedélyeztetése. Jövő év júliusáig elkészül a Gyár/Fabricii és a Porcelán utcai híd, a Garibaldi híd felújítása viszont késik, mert eddig háromszor hiába írtak ki közbeszerzési pályázatot, senki sem jelentkezett a kivitelezésre. A monostori La terenuri sportpark tervezésének idén október elsején jár le a határideje, a Tóközi park terve már elkészült, és folyamatban van az eljárás a Hajnal negyedi, a Keleti-park és a Békás negyedi park megvalósítása érdekében. 
Idén 41 új elektromos busz kerül a CTP hatáskörébe, amelyeket aztán forgalomba is állíthatják, de év végéig ötven trolibuszt és hat villamos szerelvényt is beüzemelnek. Nem mondtak le a Törökvágás utca végénél található, vasúti pályát átszelő felüljáróról, sem a szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséről. Az aquapark megépítésének ügye egy helyben topog, a terv uniós, országos költségvetési, önkormányzati és magánszemélyi adományokból származó forrásoktól függ. 
A sajtótájékoztató végén a résztvevők a Békási úti munkatelep beindítása apropóján láthatták, amint a szokásos túlzsúfolt járműforgalom kellős közepén az egyik sáv lezárásával a markológép elkezdte feltörni az aszfaltburkolatot. A lakótelep rendkívül dinamikusan fejlődik. A Veridio Üzleti Tanácsadói Tröszt felmérése alapján 2018-ban ebben a negyedben 591 lakás tranzakciójára került sor, amelyek összértéke elérte a közel 46 millió eurót, az átlagár pedig 1303 euró/négyzetméter volt. A lakások közül 450-et magánerőből, 141-et bankhitelből vásároltak meg. És az építkezési hajsza jelenleg is folytatódik.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ