Máris tisztogatásba kezdett Orban - izomlázról panaszkodik
Klaus Iohannis is részt vett az első hivatalos kormányülésen
Klaus Iohannis is részt vett az első hivatalos kormányülésen
Vissza

Máris tisztogatásba kezdett Orban - izomlázról panaszkodik

Hadat üzent a nepotizmusnak, és meg akarja tisztítani az államapparátust a “pártfogoltaktól” Ludovic Orban, a hétfőn hivatalba lépett új kormány miniszterelnöke.

Orban szerdán, az első hivatalos kormányülés elején leszögezte: ezentúl kizárólag hozzáértő, feddhetetlen és a polgárok szolgálata iránt elkötelezett tisztségviselőket akar látni a kormányhivatalokban, amelyeket szerinte megtöltöttek “ingyenélő” rokonaikkal az eddig kormányon lévő szociáldemokraták. A minisztériumokban létszámstop lép hatályba, és ellenőrzik azokat a kinevezéseket, amelyeket a távozó PSD-kormány a román diplomáciai posztokon eszközölt a napokban.

Orban közölte, már több befolyásos politikus gyermekét mentette fel, és kifejezte reményét, hogy “izomlázat kap” azoktól az aláírásoktól, amelyek a komasági alapon kinevezett államtitkárok, államtanácsosok, minisztériumi főtitkárok felmentéséről szólnak.

A PNL által alakított új kormány első intézkedéseként sürgősségi rendeletet hozott a minisztériumok számának csökkentéséről. Míg a Dancila-kabinet 25 tagú volt, az új kormánynak 18 tagja van.

A miniszterelnök a november 10-i - a külföldi választókörzetekben már pénteken megkezdődő – elnökválasztás zökkenőmentes, korrekt lebonyolítását, az energiaellátás és a közlekedési infrastruktúra felkészülését a közelgő téli időszakra és az idei költségvetés kiigazítását sorolta a kormány legsürgősebb teendői közé.

Rámutatott: az önkormányzati vezetők arra panaszkodnak, nincs elegendő fedezetük az év végéig várható költségeikre, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte azt a gyakorlatot is, hogy az állam “meggondolatlan költekezésének” számláját a magánszférával fizettessék ki, szándékosan elodázva az áfa-visszaigénylések kifizetését.

A kormányülésen Klaus Iohannis államfő is részt vett. Ismét a leváltott “kártékony” baloldali kormányt bírálta, azzal vádolva, hogy kiürítette az államkasszát, elüldözte a befektetőket, és úgy költötte el a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emelésére a “románok pénzét”, hogy semmi maradandót nem hagyott maga után.
 

KÉT JAVASLATOT KÜLDENEK A BIZTOSI POSZTRA

Adina Valean és Siegfried Muresan európai parlamenti képviselők személyében Bukarest két lehetséges jelöltet is javasol a Romániának járó európai biztosi posztra - közölte szerdán Ludovic Orban kormányfő. Románia ezzel eleget tesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke elvárásának, aki egy-egy női és férfi jelölt megnevezését kérte a tagországoktól. Orban az új kormány első hivatalos ülését követő sajtótájékoztatón rámutatott: a kettős javaslatról a kormányülésen jelen lévő Klaus Iohannis államfővel is konzultált, a döntést “közösen hozták”. Orban azt mondta: a hatályos törvények szerint levélben kéri fel a kétkamarás parlament házelnökeit, hogy szervezzék meg a jelöltek meghallgatását a parlament szakbizottságaiban. A korábbi kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Viorica Dancila akkori miniszterelnök - időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott, akiknek a legitimitását az államfő megkérdőjelezte.

Borítókép: www.presidency.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ