Margó: „Bárhol vagyunk, fesztiválozhatunk!”
Vissza

Margó: „Bárhol vagyunk, fesztiválozhatunk!”

Erdélyi magyar írók frissen megjelenő köteteivel is „találkozhatunk” a június 3. és 7. között online megszervezett Margó Irodalmi Fesztiválon. A virtuális tér nyújtotta lehetőségnek köszönhetően határokon túlról is bekapcsolódhatunk többek között Markó Bélával, Láng Zsolttal, Selyem Zsuzsával és a kolozsvári születésű Tompa Andreával folytatott beszélgetésbe is. A romániai idő szerint ma délután 3 órakor kezdődő eseménysorozat öt napon át, ötven programmal várja az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket a Margó digitális felületein.

Június 4-én lesz 100 éve annak, hogy aláírták az I. világháborút lezáró békeszerződést. A kerek évforduló alkalmából a Margó egy tematikus nappal is készül, amelynek programjai különféle szempontok szerint járják körbe Trianon múltját és jelenét: miként élte meg ezt az időszakot az akkori társadalom, milyen lenyomatai vannak az irodalomban, milyen forgatókönyvek mentén alakulhatott volna még Magyarország sorsa. A fesztivál emléknapjának vendége lesz többek közt Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész, bemutatkozik Kötter Tamás II. világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia is.

Június 5-én, romániai idő szerint délután 5 órától Markó Béla Egy mondat a szabadságról című új kötetéről tudhatnak meg részleteket az érdeklődők a Margó Irodalmi Fesztivál Facebook-oldalán. Este 8 órától tekinthető meg a Tompa Andrea Haza című, júliusban megjelenő új regényével kapcsolatos élő beszélgetés. Ezt követően 21 órától bekapcsolódhatunk a Libri-díjas Láng Zsolttal és Grecsó Krisztiánnal közösen zajló eseménybe. A Libri irodalmi díj idei nyertese Láng Zsolt Bolyai című regénye lett, a közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta.

Június 6-án este 8 órától Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó főszerkesztője beszélget Selyem Zsuzsával Az első világvége, amit együtt töltöttünk című novelláskötetéről.

A legfrissebb könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is jelentkezik a Margó Extra beszélgetés-sorozat, amelyben művészeket, közéleti személyiségeket szólítanak meg az olvasáshoz fűződő viszonyukról. A Margó Extra speciális különkiadásában pedig a Grecsó fivérek mesélnek Többet magunkról című közös produkciójukról.

Az irodalmi eseményeken kívül kiállításokra és színházba is invitálják az érdeklődőket a szervezők. Egy rendhagyó tárlatvezetésen be lehet járni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását, vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát. A Trianon emléknapra a Fortepan állított össze egy gyűjteményt korabeli fényképekből válogatva. A fesztivál zárónapjának estéjén, június 7-én a Trip Hajó Karanténszínháza tart ősbemutatót: Tóth Krisztina egyfelvonásos felolvasószínházi előadásával ér véget a fesztivál.

Június 6-án, szombaton a Szívünk rajta programon környezettudatosságra nevelő versekkel ismerkedhetnek meg a legkisebbek és a Dödölle című könyv meséit hallgatva Kis-Várday Júlia két kuktájával együtt főzhetnek. Vasárnap délelőtt pedig Gryllus Vilmos koncertjéhez csatlakozhatnak a gyerekek és a gyereklelkű felnőttek.

A Margó Irodalmi Fesztiválon fellép még többek között Bereményi Géza, Erdős Virág, Fiala Borcsa, Háy János, Krusovszky Dénes, Péntek Orsolya, az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Spiró György, Szentesi Éva, Mécs Anna, Orvos-Tóth Noémi, Mácsai Pál és Berta Ádám.

A részletes napi program a www.margofeszt.hu/hu/fesztival oldalon található.    

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ki viseli a krízis terhét?
Rendkívüli tanácsülés bölcsődeátadásért
Hunyad megye: fura baleset okozta egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ