Március 15. Kolozsváron: válaszolt a csendőrség Soós Sándornak és Csoma Botondnak
Vissza

Március 15. Kolozsváron: válaszolt a csendőrség Soós Sándornak és Csoma Botondnak

Hivatalos levelében Andreiana Marin, a Román Csendőrség parancsnoka elismétli ugyanazt, amit korábban a Szabadságnak is válaszoltak a kékruhások: március 15-én a 1848-as magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett kolozsvári felvonuláskor az Erdély-zászlóval megjelenő személyeket a szerezők utasítására távolították el a tömegből – tette közzé ma a dokumentumot az EMNT Kolozs megyei szervezete.

Emlékeztetnek: Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke és Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke petíciót juttatott el Románia belügyminiszteréhez, amelyben arra kértek választ, hogy az Erdély-zászló ügyében foganatosított 2017. március 15-i csendőri intézkedések jogszerűek voltak-e, valamint e szimbólum nyilvános használata illegális-e Romániában?

„A válaszadás jogát a belügyminisztérium a csendőrségre ruházta át, akik levelükben nem tértek ki az Erdély-zászló használatára, így Soós Sándor megállapította: amit nem tiltanak, azt szabad, s ezen elvből kiindulva elmondható, hogy Erdély zászlajának használata nem ütközik semmiféle törvénybe. A hatóságok ugyanakkor továbbra is a szervezőkre hivatkoznak a négy személy esetében kirótt büntetések kapcsán. A Néppárt képviselői mind a négy esetben bírósági úton támadták meg a jegyzőkönyveket, s az ügy tisztázása érdekében arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy mindkét felet (a szervezőket és a csendőrség érintettjeit is) idézzék be szembesítésre, hogy mihamarabb kiderüljön, mi is történt pontosan az idei kolozsvári nemzeti ünnepen” – olvasható a dokumentumban.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Negyedszázada pezsgő kulturális élet ...
Közvitán a dadus-pótlék
Csökkent a hazatérni akaró román ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ