Már gépen voltak a betegek, Bécs visszakozott
Vissza

Már gépen voltak a betegek, Bécs visszakozott

Közel egy órányi várakozás után visszavitték a kolozsvári sürgősségre azt a három covidos pácienst, akiket eredetileg Bukarestből érkező repülő vitt volna egy bécsi állami kórházba csütörtökön.

A megyei kórházban már több napja oxigénellátásra szoruló, súlyos állapotban levő, 40–67 év közötti betegek már a 15 órai felszálláshoz készülődő Spartan repülőgépen voltak, amikor a torony leállította, majd egy órával később mentővel vitték őket vissza a kolozsvári kórházba, ahol a sürgősségi osztályon helyezték el őket oxigénmaszkkal, ugyanis az intenzív osztályon teltház van. Az observatornews.ro szerint a meghiúsult szállítás okai egyelőre ismeretlenek, bizonyos információk szerint a bécsi kórház a kezdeti beleegyezést követően visszakozott, miszerint nincsenek felkészülve más betegek fogadására. A bukaresti gép a kolozsvári légikikötőben várakozik holnapig, azalatt ismét megpróbálnak egyeztetni a bécsi kórházzal, hogy mégis fogadják a három beteget, ha azok állapota még lehetővé teszi a szállításukat.

Az Európai Bizottság bukaresti képviseletének csütörtöki közleménye szerint Ausztria és Franciaország is segítséget ajánlott fel Romániának a koronavírusos betegek kezeléséhez az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. Ausztria 1075 gyógyszercsomagot, Franciaország 89.030 flakon orvosságot, 18 lélegeztetőgépet és más egészségügyi felszerelést küld. További segítségként Románia 200 oxigénkoncentrátort kapott korábban a közös európai stratégiai készletből, 50 oxigénkoncentrátort Lengyelországból, 5200 flakon monoklonális antitestet Olaszországból, valamint a múlt héten 15 lélegeztetőgépet és 8 oxigénkoncentrátort Dániából.

A hét elején a Moldovai Köztársaság orvoscsapatot küldött Romániába segíteni a koronavírusos betegek kezelésében, és magyarországi kórházak vettek át több súlyos állapotban lévő pácienst. Az Európai Bizottság bukaresti képviselete közleményében emlékeztetett arra, hogy Románia anyagi támogatást is kért korábban az EU-tól a járvány leküzdéséhez.

(Képünk illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ