Magyar származású prefektusa lesz Temes megyének
Vissza

Magyar származású prefektusa lesz Temes megyének

Az USR-PLUS pártszövetség jelölése alapján Németh Zoltán ügyvédet nevezte ki szerdán Temes megye prefektusává a bukaresti kormány. A tisztségviselőt csütörtök délután iktatják be hivatalába.

Németh Zoltán az USR-PLUS honlapján közölt önéletrajzában román anyanyelvűnek vallotta magát, és azt írta, hogy magyarul közepes szinten ért, és alapszinten kommunikál.

Az MTI kérdésére román nyelven mondta el, hogy mind az édesapja, mind az édesanyja magyar, de ő - a magyar iskolát végzett testvérétől eltérően -román iskolába járt, és román közegben szocializálódott. A szüleivel is inkább románul kommunikál. Arra a kérdésre azonban, hogy a jövő évi népszámláláson milyen nemzetiségűnek fogja vallani magát, azt válaszolta: "azt hiszem, magyarnak".

Németh Zoltán hozzátette: mikor korábban Magyarországra utazott, előbb angolul próbált boldogulni, de pár nap után magyarul is megeredt a nyelve.

A 34 éves ügyvéd alapítója az USR Temes megyei szervezetének, és 2016 óta a pártszervezet alelnöki tisztségét tölti be. Jelenleg a temesvári Nyugati Tudományegyetem jogász doktorandusza.

Németh Zoltánnal együtt iktatják be csütörtökön a Temes megyei alprefektusi tisztségbe Molnár András ügyvédet, az RMDSZ jelöltjét.

A tavaly szeptemberben tartott önkormányzati választásokon Temesvár az USR-PLUS jelöltjét, Dominic Fritz német állampolgárt, Horst Köhler volt német államfő egykori kabinetfőnökét választotta polgármesternek. Dominic Fritz Németországból költözött Temesvárra, nem rendelkezik romániai felmenőkkel, és még román állampolgársággal sem.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ