Magyar road movie a rossz döntésekről
Csuja László első nagyjátékfilmjét is vetítették a Filmtettfeszten
Csuja László első nagyjátékfilmjét is vetítették a Filmtettfeszten
Vissza

Magyar road movie a rossz döntésekről

A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, sérült, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, mindenáron otthont teremt számukra. Így lesznek ők egy család, Csuja László Virágvölgy című filmje pedig menekülésüket, megpróbáltatásaikat, majd szétesésüket mutatja be. A road movie reflektál a családra, boldogságkeresésre, ürességre, kirekesztettségre, egy rossz döntés következményeire. A filmet Kolozsváron a Filmtettfeszten is láthattuk, a vetítést követően a film rendezőjével, Csuja Lászlóval Gergely Zsuzsa, a Kolozsvári Rádió munkatársa beszélgetett.

A film mindkét főszereplője amatőr színész, de olyan személyek, akiket sokan ismerhetnek, hiszen Berényi Bianka Instagramsztár, míg Réti László többszörös speciális olimpiai bajnok görkorcsolyában. Csuja László a beszélgetésen elmondta: olyan személyeket keresett a két főszerepre, de a mellékszerepekre is, akik a saját világukat be tudják vinni a filmbe, „hogy a filmnek legyen nagyon szoros kapcsolata a hétköznapi valósággal”. Ám nem akart teljesen realista filmet készíteni, célja az volt, hogy a „szerep és szereplő magánélete között legyen szoros összefüggés”, maradjanak önazonosak. Így például Bianka spontaneitása, ahogy árad belőle a szabadság, vagy Laci visszahúzódóbb, következetes életmódja filmvásznon is visszaköszön – fejtette ki a rendező.

Gergely Zsuzsa kérdésére, hogy a szereplők önazonossága miatt kellett-e változtassanak a filmen, Csuja László elmondta, az alapötleteket nem módosították, de a forgatókönyvet kicsit át kellett dolgozzák, hiszen egy-egy karakter belépése a történetbe befolyásolta azt. A rendező emellett arra is figyelt, hogy ne előre megírt szöveget mondjanak fel a színészei, kulcsszavakra épülő improvizáció a film szinte összes dialógusa.

Csuja László rendezővel Gergely Zsuzsa beszélgetett (Fotó: Facebook/Filmtettfeszt)

Honnan indulnak, mire vágynak a karaktereid?, érkezett a kérdés Gergely Zsuzsától, aki úgy vélte, a filmbeli karakterek rengeteg megkérdőjelezhető döntést hoznak, és mindenki számára világos a legelejétől, hogy ennek a történetnek a vége nem lehet happy end.

– Nagyon szeretem azokat a filmeket, ahol az elején tudjuk, hogy ebből már semmi jó nem lehet. Az életnek bizonyos helyzetei is ilyenek, ahogy az ember valamibe belekavarodik és érzi, ebből semmi jó nem sülhet ki, mégis végigcsinálja – magyarázta a rendező.

Elmondta: nagyon fontos volt a fatális helyzet, a sors keze a film készítésekor, ahogy a két főszereplő egyre mélyebbre süllyed egy döntés miatt. „A film a szociorealista hagyományt is továbbviszi, azaz valamilyen módon tematizál társadalmi problémákat. Az a tapasztalatom, hogy az – akár biztos egzisztenciában élő, de a társadalom perifériáján lévő – emberek talán még könnyebben, hoznak egy-egy rossz döntést, és belekerülnek egy olyan fatális spirálba, ami teljesen szétrombolja az egziszteniájukat. Ilyen példuál egy rosszul felvett hitel.”

Ilyen a történetben Laci is, aki rossz döntést hoz, és szétesik az a kicsi egzisztenciája is, amije volt. Pedig ő csak felelősséget szeretne vállalni, a döntésben a jó szándék vezérli, segíteni szeretne valakin. És mindezt teszi azért, mert normális életet szeretne élni, a társadalom tagja kíván lenni – részletezte a rendező.

A valóság és a képzeletvilág folyamatosan konfliktusban van a filmben, Bianka esetében például nem lehet eldönteni, hogy ő abban a világban él, amit elképzel, amiről a különböző szereplőknek mesél, vagy tudatában van annak, hogy az nem a valóság.

– Bianka egyfajta belső ürességgel küzd, olyan karakter, aki jön a semmiből, majd eltűnik a semmibe. Ezt az ürességet szeretné kitölteni, kapcsolódna más emberekhez, de nem tud – magyarázta az alkotó.

A beszélgetés végén Csuja László terveire is kitért, elmondta, továbbra is nagyjátékfilmeket készítene, mert úgy érzi, a kisfilmekben nem sikerült kibontakoznia. A Karlovy Vary-i díj pedig segíti ebben. A készülő filmjében a Virágvölgy nyelvezetét megőrizné, a produkció egy testépítő nőről, zsigerekről, testről szólna, főszerepét szintén amatőr színész alakítaná – derült ki a beszélgetés végén.

(Borítókép: Jelenet a filmből – Réti László és Berényi Bianka) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...
Kopjafát avattak az ékes énekek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva