Magyar nyelvű digitális oktatási útmutatók az Orange Alapítványtól
Vissza

Magyar nyelvű digitális oktatási útmutatók az Orange Alapítványtól

A Digitaliada elnevezésű projekt kereteiben az Orange Alapítvány útnak indította az első magyar nyelvű digitális oktatási útmutatót. Ekképp a magyar tannyelvű iskolák diákjai és tanárai számára ingyen elérhetővé válik a matematika és az informatika, valamint az IKT oktatásának 8 digitális iskolai útmutatója, a Digitális iskolai útmutató. Ezen kívül szintén elérhető az Interaktív tábla használatára vonatkozó útmutató és a GeoGebra-aplikációban lévő több mint 235 bevált matematikai feladat.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a romániai általános és középiskolások 5,1% -a magyarul tanul.

„Ily módon megpróbáltuk a Digitaliada oktatási anyagait még több romániai tanár és hallgató számára hozzáférhetővé tenni. A platform és a programon belül létrehozott digitális források támogatják az oktatási folyamat folytonosságát és fejlesztését, függetlenül attól, hogy az az osztályteremben vagy online zajlik. Köszönöm azon magyar tannyelvű iskolák tanárainak akik fordításukkal hozzájárultak a Digitaliada projekt terjesztéséhez a magyar iskolákban is”- írja Amalia Fodor, az Orange Alapítvány igazgatója.

A fordításban a Kolozs megyei Magyarlóna és a Maros megyei Ákosfalvi Általános Iskola tanárainak egy csoportja dolgozott - mindkét iskola részt vesz a Digitaliada projektben. „Érdekes kihívás és visszautasíthatatlan lehetőség volt ezeknek az útmutatóknak a lefordítása, amelyek remélem, segítik a magyar nyelven is tanító tanárokat  abban, hogy hatékonyan szervezzék meg a digitális technológia felhasználásával a  tanítási-tanulási-értékelési tevékenységeket” – idézte a közlemény Szász Évát, az anyagok fordításában részt vevő négy tanár egyikét.

A Digitaliada országos szinten felület több, mint 4 ezer ingyenes digitális oktatási anyagot tesz elérhetővé a tanárok és minden érdeklődő számára:  Digitaliada matematikai és informatikai tananyagok (tesztek és félévi értékelések digitális formátumban, oktatási projektek, útmutatók, videó oktatóanyagok), valamint több mint 500 forrás, amelyet  olyan tanárok hoztak létre és írtak, akik rajonganak az informatikáért, valamint olyan 14-18 éves tanulók akik részt vesznek  az évente megszervezett #Digitaliada versenyen – olvasható a dokumentumban.

Ezenkívül a Digitaliada egy olyan online tanulási és tesztelési felület , ahol már több mint 30.000 igazgató, tanár, szülő és diák ingyen jut hozzá interaktív oktatási, begyakorló, elmélyítő  feladatlapokhoz, leckékhez.

Ez a munkafelület kifejezetten online értékeléshez, kommunikációs eszközökhöz, videokonferenciákhoz vagy tevékenységi jelentésekhez kifejlesztett eszközöket tartalmaz. Az online tanulás további támogatása érdekében az Orange ügyfelek ingyenes internet hozzáférhetőségben részesülnek a 2020-2021-es tanévben, hozzáférve az "Online tanulás és tesztelés" interaktív platformhoz, de a www.digitaliada.ro oktatási forrásaihoz is.

SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nem indul eljárás a 2018-as ...
Hollandiában vélhetően pokolgépes ...
Koronavírus – már öt megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ