Macskaleukémia
Vissza

Macskaleukémia

Bármennyire is furcsának tűnhet, rákos megbetegedést vírusok is okozhatnak. Ilyen például a fertőző macskaleukémia. Nálunk aránylag kevés eset van nyilvántartva, de valószínűleg sokkal nagyobb a beteg macskák száma, mint amiről tudomásunk van: ez a betegség főleg a kóbor macskákat vagy a kint tartott állatokat veszélyezteti.

DR. ROBU JÚLIA, állatorvos

A leukémia vírusa nyállal, orrváladékkal, széklettel, vizelettel terjed egyik állatról a másikra. Gyakori a harapás vagy nyalogatás útján történő fertőződés is. A kismacskák elkaphatják a kórságot az anyatejen keresztül.

A vírus legyengíti a szervezetet, így az nem tud védekezni a banális fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor a daganatos megbetegedések leggyakoribb oka macskáknál. A tünetek nagyon változatosak, attól függően, hogy milyen fertőzés szabadul el a szervezetben: levertség, láz, súlyos vérszegénység, légzőszervi tünetek, hasmenés, húgyúti problémák, szemtünetek, idegrendszeri tünetek. Különféle rákot is okozhat, amint a neve is mondja, a leggyakoribb a leukémia. A betegség hosszú ideig lappanghat bármilyen tünet nélkül.

A diagnózisban nagy segítséget nyújtanak a manapság egyre többet használt gyorstesztek: néhány csepp vérből 10 perc alatt kimutatható a vírus.

Kezelés sajnos nem létezik. Amit tenni lehet és kell, az az immunrendszer erősítése, illetve a fertőzési források kiiktatása vagy mindenképpen minimálisra csökkentése.

Bár a diagnózis hallatára mindenki megijed, fontos tudni, hogy ha az állatot megfelelő körülmények között tartják, még jó sokáig élhet így betegen is. Kutatások szerint az átlag túlélési idő a leukémia diagnosztizálása után 2,5 év (vagyis miután az állat már valamilyen tünetét mutatta a betegségnek, ami miatt az állatorvos úgy döntött, hogy elvégzi ezt a tesztet).

Jó hír, hogy meg lehet előzni a betegséget, ugyanis létezik védőoltás ellene. A leggyakrabban használt macskaoltásban nincs benne, de külön be lehet adni az állatnak, sőt ajánlott azoknak a cicáknak, akik sok időt töltenek a szabadban.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harminc százalékkal esett vissza a ...
Forma–1, Magyar Nagydíj: ...
Hol vagy ember?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ