A leukémiás betegségről az állatoknál

A leukémiás betegségről az állatoknál
Betegség hírére mindig megijedünk, legyen szó rólunk, családtagunkról, ismerősünkről vagy az állatunkról. Egyes kórságok kisebb-nagyobb kellemetlenséget okoznak, de „minden jó, ha a vége jó” alapon gyógyulás után hamar el is felejtjük a történteket. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek hallatán nemcsak megijedünk, hanem egyenesen kétségbe esünk. Ilyen az utóbbi időben sajnos egyre gyakrabban emlegetett rák, azon belül is a leukémia.

Az állatoknál szinte minden olyan betegség előfordul, ami az embernél, így a leukémia is. Fajtól függően más lehet a kiváltó ok, más a lefolyás, más a kezelés, de a betegség lényege ugyanaz: a csontvelő egészséges vérsejtek helyett daganatos sejteket termel, amelyek nem tudják ellátni az egészséges sejtek feladatát, így súlyosan károsítják a szervek működését.

Több típusú leukémia van, annak függvényében, hogy a csontvelő milyen kóros sejteket termel: limfoid leukémiában túl sok limfocita képződik, ez egyike a sokféle fehérvérsejtnek (állatoknál ez a gyakoribb forma). Non-limfoid leukémiában más típusú sejtekből képződik túl sok (ez állatoknál nagyon ritka).

A gyakrabban kialakuló limfoid leukémiának is két típusa van: a nagyon gyors lefolyású akut (vagy heveny) leukémia és a lassúbb lefolyású krónikus vagy idült leukémia. A két kórformában különböző fejlődési stádiumban lévő limfocitákból termelődik túl sok, ezt mikroszkópos vizsgálatokkal lehet megkülönböztetni.

Mindkét esetben a tünetek nagyon változatosak és általánosak: az állat kedvetlen, étvágytalan, lefogy, időközönként belázasodhat, megjelenhet enyhe hasfájás, fokozott vízfogyasztás. Mivel nincsenek tipikus tünetek, sok esetben nehéz diagnosztizálni a betegséget. Ha szerencsénk van, véranalízisből kimutatható a betegség. Kevésbé szerencsés esetekben a véreredmények tökéletesek, a kóros sejtek csak a csontvelőben találhatóak meg – a csontvelőből való mintavétel és annak kiértékelése embereknél szinte rutinbeavatkozásnak számít, de az állatorvoslásban ez még kihívást jelent.

Amint azt a neve is mutatja, az akut leukémia nagyon gyors lefolyású betegség, a tünetek megjelenése után néhány héttel-hónappal az állat elpusztul. A daganatos sejtek más szövetekben is megjelennek, áttétet képezve a lépben, májban, gyomorban, belekben, idegrendszerben. Hatásos kezelés nincs. A lassúbb lefolyású krónikus leukémiában jobbak az állat esélyei, ritkábban és lassabban jelennek meg az áttétek, speciális kezeléssel ideig-óráig kordában tartható a betegség.

Kutyáknál aránylag ritka a leukémia. Macskáknál valamivel gyakoribb ez a betegség, mivel náluk a kiváltó okok között fontos helyet foglal el a macska fertőző leukémiáját okozó vírus. Erről bővebben egy hónap múlva...

Dr. Robu Júlia állatorvos