Maas: aki nem fogad be migránsokat, segítsen többet ott, ahol a problémák keletkeznek
Vissza

Maas: aki nem fogad be migránsokat, segítsen többet ott, ahol a problémák keletkeznek

Az Európai Unió azon tagországainak, amelyek nem akarnak befogadni menekülteket, annál nagyobb mértékben kellene bekapcsolódniuk a migráció okainak felszámolásába - jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter ma Prágában.

Petrícek a közös sajtóértekezleten hangsúlyozta: Csehország tevékenyen vesz részt a menekültválság okainak felszámolásában Afrikában és a Közel-Keleten, tehát ott, ahol a problémák keletkeztek.

Németországnak meggyőződése, hogy a migrációs problémák megoldásába minden uniós tagállamnak be kell kapcsolódnia - fejtette ki a német diplomácia vezetője. Azt mondta, Berlin jól látja, hogy a tagállamok ennek a kérdésnek - alapvetően a migránsok szétosztásának - a megítélésében nem egységesek. "Azoknak az államoknak, amelyek nem akarnak menekülteket befogadni, nagyobb mértékben kellene tevékenykedniük azokban az országokban, ahol a problémák keletkeznek" - szögezte le Haas újságírók előtt.

"Csehország saját akaratából hozzá akar járulni a közös megoldáshoz. Arra összpontosítunk, hogy megelőzzük a migrációt, Afrikában és a Közel-Keleten harcoljunk ellene" - fejtette ki a cseh diplomácia vezetője. Leszögezte: Csehország segítséget nyújt az európai országoknak határaik védelmében, ugyanakkor elutasít minden olyan uniós megállapodást, amely alapján kötelezően be kellene fogadnia bizonyos számú migránst.

Tomás Petrícek rámutatott: nem igaz az a megállapítás, hogy Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat. Emlékeztetett: Csehország az utóbbi években több tízezer személyt fogadott be például Vietnamból, Mongóliából vagy más keleti, illetve ázsiai országból.

A cseh miniszter azt mondta, tény, hogy Prága, illetve Berlin álláspontja a migrációs kérdésben eltér egymástól, szerinte azonban ez a jó kétoldalú kapcsolatokat nem befolyásolja.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ