Ma ünnepeljük a magyar dráma napját
Vissza

Ma ünnepeljük a magyar dráma napját

A magyar dráma napját 1984 óta szeptember 21-én ünneplik, Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883-as ősbemutatójára emlékezve. A Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma ünnepe, felhívva a figyelmet a magyarországi és a határon túli magyar drámairodalom értékeire, valamint ösztönözve az írókat újabb művek megalkotására.

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni élete főművét, amelyet feljegyzései szerint 1860. március 26-án fejezett be. A kéziratot barátja, Szontagh Pál bíztatására küldte el Arany Jánosnak, aki jobbára stilisztikai, helyesírási javításokat végzett a szövegen. Az ember tragédiája a Kisfaludy Társaság támogatásával 1861-es évszámmal, de 1862. január 16-án hagyta el Emich Gusztáv nyomdáját és kedvező fogadtatásra talált.

Az emberiség történetét az első emberpár, Ádám és Éva, illetve az örök kétkedő Lucifer alakja köré fonva 15 színben feldolgozó, egyetemes kérdéseken töprengő Tragédia a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető alkotása, üzenetét újabb és újabb előadások újabb és újabb felfogásban próbálják megfejteni.

A sokáig színpadi előadásra alkalmatlannak vélt mű ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én, csaknem két évtizeddel Madách halála után, a Nemzeti Színházban tartották az intézmény igazgatója, Paulay Ede rendezésében. A négy órán át tartó előadáson a Tragédia mind a 4141 sora elhangzott, a kísérőzenét Erkel Gyula szerezte, Ádám jelmezeit Paulay tervezte és ő rajzolta meg a díszletek vázlatát is. Ádámként Nagy Imre, Évaként Jászai Mari, Lucifer szerepében pedig a pályakezdő Gyenes László lépett színpadra (utóbbi haláláig megtartotta szerepét), a látványos sikerhez az első ízben alkalmazott villanyfény, a jól működő süllyesztő és a megnövelt színpad is hozzájárult.

A darabot néhány év alatt valamennyi magyarországi színház műsorára tűzte, az elmúlt csaknem 140 évben a Nemzeti Színházban nyolcszor újították fel. A második világháború után először 1947-ben mutatták be, de a kommunista kultúrpolitika nem sokkal később betiltotta, csak 1957-től játszhatták ismét rendszeresen.

A darabot színrevitelének centenáriumán, 1983. szeptember 21-én Vámos László rendezésében Bubik István, Tóth Éva és Balkay Géza főszereplésével adták elő. 2002. március 15-én Madách drámai költeményével nyílt meg az új Nemzeti Színház, a nyitó előadást – teljesen új felfogásban – Szikora János rendezte, Ádámot Szarvas József, Évát Pap Vera, Lucifert Alföldi Róbert alakította. A legfrissebb változatot 2018-ban Vidnyánszky Attila állította színpadra, az idei MITEM-en (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása is látható.

A magyar dráma napja alkalmából számos kitüntetést is átadnak. A Színházi Kritikusok Céhe 1979 óta minden évben átnyújtja az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit tizenöt kategóriában elismerő Színikritikusok Díját, 2011 óta pedig életműdíjjal jutalmazza az arra érdemes alkotót. Idén posztumusz különdíjjal tisztelegnek a nemrégiben elhunyt Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt. A MITEM-en a magyar dráma napján Törőcsik Marira emlékeznek, az emlékest számos neves művész fellépésével, Bérczes László rendezésében látható.

(Borítóképen Az ember tragédiája 1883-as ősbemutatójának szereplői: Nagy Imre mint Ádám, Jászai Mari mint Éva és Gyenes László mint Lucifer. Fotók: dka.oszk.hu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • A bili esete a Hóstáttal
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre