Ludovic Orban: kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget
Vissza

Ludovic Orban: kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget

A polgármestereknek két fordulóban történő megválasztásával a Nemzeti Liberális Párt „kissé megszegte az RMDSZ-szel kötött egyezséget” - állapította meg Ludovic Orban miniszterelnök.

Hozzátette: az RMDSZ-nek lehetősége van ellenlépéseket tenni.

„A kétfordulós polgármester-választás ügyében valóban kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget, de nem sürgősségi kormányrendeletet adunk ki, hanem felelősséget vállalunk a parlamentben, tehát az eljárás lehetőséget biztosít számukra, hogy ellenlépéseket tegyenek, ha nem értenek egyet velünk” - hangoztatta Orban.

Meglátása szerint „nem feltétlenül valós”az az RMDSZ-álláspont, amely szerint a kétfordulós választás hátrányba sodorná jelöltjeiket. Véleménye szerint, ha például valahol egy „jó gazda” magyar ember és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje jut a második fordulóba, akkor Ludovic Orban „nem gondolja”, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL), vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szimpatizánsai „pusztán etnikai megfontolásokból” a PSD jelöltjére szavaznának.

Úgy véli: a PSD parlamenti képviselőinek „két rossz közül kell választaniuk”: vagy kétfordulós polgármester-választás lesz, vagy lerövidítik saját mandátumukat. „Amennyiben megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, beindul az előre hozott választásokhoz vezető procedúra, azaz mindenki mandátuma lerövidül” - mutatott rá Orban.

A témával kapcsolatos tegnapi hírünk itt olvasható.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus: vesztegzár Olaszországban
Püspökké szentelték, és a főegyházmegye ...
Elemző: nem sikerült megoldani azt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hunguest Hotel Sóstó: idillikus ...
  • „Három évtized alatt több ezer ember ...
  • Feljelentették Băsescut újabb ...
  • Egyelőre nem bővíthető a ...
  • Ditró után