Liberalizálási mizéria: törvénymódosítást helyeztek kilátásba
Vissza

Liberalizálási mizéria: törvénymódosítást helyeztek kilátásba

A kormány módosítani készül január 15. után az energiaszolgáltatást szabályozó törvényt, hogy kedvezőbb helyzetet teremtsen a villamosenergiát felhasználó fogyasztóknak, miután január 1-től liberalizálták a piacot. Erről Virgil Popescu energiaügyi miniszter nyilatkozott, aki felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a szolgáltatók nem kínálják fel a fogyasztóknak automatikusan az előnyösebb árajánlatot, ehelyett szerződésmódosításra kényszerítik az embereket, ami utánajárást igényel.

Mint ismert, az egyetemes szolgáltatás drágább, mint a versenypiaci ár, de a fogyasztók egy része az egyetemes szolgáltatásra kötöttek korábban szerződést, aminek nem volt jelentősége, hiszen január 1-ig szabályozottak voltak az árak. Ennek most van jelentősége a liberalizálás után, hiszen az egyetemes szolgáltatás egyes szolgáltatóknál akár 25 százalékkal is többe kerülhet. A Virgil Popescu által említett törvénymódosítás azoknak kedvezne, akik nem akarnak feltétlenül szolgáltatót váltani, de a jelenlegi szolgáltatójuknál a versenypiaci árajánlatra akarnak áttérni, jelenleg ugyanis ez a legelőnyösebb.

A miniszter szerint Romániában három nagy szolgáltató van, az ENEL, a CEZ és az Electrica, ezek a vállalatok gyakorlatilag monopóliumhelyzetben vannak, és a tárcavezető szerint ezzel a helyzettel visszaélnek. Szerinte az energiaár-szabályozó hatóság rendeletében megállapított határidők túl rövidek, a kormány már meghosszabbította március 31-ig az eredetileg január 31-ig szóló határidőt, amíg a fogyasztók kiválaszthatják a számukra legelőnyösebb árat kínáló szolgáltatót.

Popescu szerint január 15-ig még hagynak időt az energiaár-szabályozó hatóságnak, hogy lépjen közbe és kényszerítse a szolgáltatókat, hogy jelenlegi ügyfeleiknek tegyék elérhetővé automatikusan, szerződésmódosítás nélkül a legolcsóbb árajánlatukat. Ha addig nem lépnek, akkor a kormány fogja módosítani a törvényt - mondta.

 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emmy-díj – Tarolt A korona és a ...
Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva