Lezárult a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Magyarország a 15., Románia a 33. helyen
Az országos listán az Amerikai Egyesült Államok lett az első
Az országos listán az Amerikai Egyesült Államok lett az első
Vissza

Lezárult a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Magyarország a 15., Románia a 33. helyen

Befejeződött péntek délután Kolozsváron az 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (International Mathematical Olympiad – IMO). Az országos listán az Amerikai Egyesült Államok lett az első, Oroszország a második, Kína pedig a harmadik. Románia a 33. helyen, Magyarország pedig a 15. helyen végzett, és mind a hat magyar versenyző díjjal térhetett haza. A Szabadságnak Dobos Sándor matematikus, a magyar csapat tagjait felkészítő tanár nyilatkozott.

– Négy ezüst és két bronzéremmel mehetünk haza. Örülünk, hogy itt lehettünk Kolozsváron. Azt mondták, hogy ezzel az olimpiával a matematika hazatért, de a magyar csapat is úgy érezte, hogy hazajött.  A versenyt nagyon jól megszervezték, a feladatok  színvonala remek volt. A koordinátorok a világ legjobb egyetemeiről jöttek. Szakmai szempontból az olimpia nagy sikernek mondható – kezdte a beszélgetést a magyar matematikus.

 – A gyerekeknek összesen hat feladatot kellett megoldaniuk: 3-3 feladatot minden napon. A szervezők úgy állítják össze a feladatokat, hogy  egy könnyebbet, egy közepest és egy nehezebbet kelljen megoldani.   A probléma megértéséhez nem annyira magas szintű matematikai ismeretre, hanem matematikai kreativitásra van szükség.  Amikor Magyarország az első húsz helyezett között végez,  az jó évnek mondható. Az olimpián elért helyezés  keveset mond el a diákok valódi teljesítményéről. Az olimpia nagyon komoly rendezvény, de nem szabad túlbecsülni sem. Az, hogy az olimpián mit ér  el egy-egy diák, az nem feltétlenül egyezik a későbbi   matematikai sikerével. Itt rövid távú  probléma-megoldó készségre, sebességre van szükség, de a tudományos  kutatásban több idő áll a rendelkezésükre a szakembereknek. Itt egyéni teljesítmények vannak, a kutatásban viszont  nagyon fontos, hogy ki mennyire tud együttműködni – összegzett Dobos Sándor matematikus, a magyar csapat tagjait felkészítő tanár.

A román csapatból Ioan-Andrei Nicolae arany, Ciprian-Mircea Bonciocat ezüst, Edis Memis és Mihnea Gabriel Doica bronzérmet kapott, Antonie Ciocan és Radu Alexandru Iacob dicséretet szerzett.

 

A diákolimpia zárórendezvényén Ana Birchall miniszterelnök-helyettes azzal bátorította a fiatalokat, hogy  mindenki nyertesnek tekintheti magát. Ionel Florian Lixandru, az oktatási minisztérium államtitkára  a matematika és az erkölcs közötti összefüggésre világított rá.   Viorel Barbu, az IMO tiszteletbeli elnöke – aki részt vett az első, 1959-es versenyen – azt fejtegette: a legjobbak közül is a legjobbaknak van esélyük, hogy részt vegyenek ezen a versenyen. Emil Boc polgármester az oktatás és az innováció közötti összefüggésről beszélt. Geoff Smith, az IMO board elnöke többek között  a szervezést dicsérte.  Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy teljesítényükkel a hazájuknak szereztek dicsőséget.  Ezt követően tizenkettes csoportokban szólították ki a versenyzőket, akik átvehették érmeiket. Majd a román versenyzők átadták az IMO-zászlót az angliai  csapat tagjainak, mivel jövőre a versenyt Bath városban szervezik meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...