Létrejön a Duna-menti országok nemzetiségi színházainak platformja
Vissza

Létrejön a Duna-menti országok nemzetiségi színházainak platformja

A Duna-menti országok nemzetiségi színházait magában foglaló platform és hálózat létrehozását jelentette be ma az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala.

A bukaresti kormányzati intézmény a színház világnapja alkalmából ismertette a Neon nevű platformot. A projektet a kormányzati intézmény koordinálja az Aradi Kamaraszínházzal együtt, amely partnerintézményként és ötletgazdaként vesz részt a terv kivitelezésében.

Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója elmondta: a nemzetközi platform azokat a nemzetiségi színházakat foglalja magában, amelyek nem az őket befogadó állam nyelvén, hanem az általuk képviselt nemzeti kisebbség nyelvén játszanak. A nemzetközi hálózathoz megkeresés alapján, önkéntesen csatlakozhatnak a színházak.

A platform célja, hogy megkönnyítse a színházak közötti információcserét, mobilitást, elősegítse új kortárs drámák felfedezését és népszerűsítését. A kezdeményezők tervei között szerepel színházi fesztivál szervezése is.

Az igazgató szerint a platformhoz első körben megkeresések alapján, önkéntesen a Duna-menti országok színházai csatlakozhatnak, de a későbbiekben egész Európára kiterjesztik a projektet. Tapasztó szerint a platform egy internetes felület lesz, amelynek megtervezésére pályázatot ír ki a román állami hatóság.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának szerdai közleménye szerint a Neon a Duna-régióra vonatkozó európai uniós stratégia keretében valósul meg. A projektben Ausztria, Románia, Bulgária, Csehország, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország nemzetiségi színházai vehetnek részt, de az EU-n kívüli országok teátrumai is bekapcsolódhatnak Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Szerbiából, Moldovából és Ukrajnából.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
A fehér sport híreiből: döntők, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ