Leszállóágban a kolozsvári reptér, de reménykednek és felújítanak
Európai pénzekből újítják fel a légikikötő gurulópályáját
Európai pénzekből újítják fel a légikikötő gurulópályáját
Vissza

Leszállóágban a kolozsvári reptér, de reménykednek és felújítanak

Az új koronavírus villámgyors terjedése miatt kialakult világjárvány által leginkább érintett iparág a légi közlekedés, azaz a légitársaságok és a repülőterek kereskedelmi tevékenysége. Európa-szerte masszív elbocsátásokra került sor, mind a még többnyire állami kézben lévő, mind a magáncégekként működő légitársaságoknál és légikikötőknél. De voltak olyan esetek is, amikor valamely ország kormánya tőkeinfúzióval vagy előnyös kölcsönökkel segítette az iparágat. A román kormány elsősorban az európai pénzalapok lehívásával és felhasználásával megvalósított infrastrukturális beruházásokkal igyekszik segíteni a repülőtereken, ám ezek vezetői, többek között a kolozsvári légikikötő vezérigazgatója, David Ciceo azt reméli, nyugati példára a Tarom állami és a Blue Air magán légitársaság is részesül a kormánypénzekből. A helyzet javulásáig Kolozsváron például EU-s alapokból felújítják a gurulópályát.

Az új koronavírus-járvány okozta drasztikus járat- és utasszám-visszaesés miatt különböző túlélési stratégiát alkalmaznak a légitársaságok és a repülőterek: míg az állami kézben lévő Tarom majdnem 400 munkatárstól vált meg, a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér a szakszervezetekkel történt egyeztetést követően március végén egyrészt elbocsátotta a nyugdíjat fizetéssel halmozó alkalmazottakat (mintegy 18 személyt), másrészt a megmaradt alkalmazottaknak havi két nap fizetés nélküli szabadságban kellett kiegyezniük.

A repülőtér vezetőségének csütörtöki sajtótájékoztatóján David Ciceo, a kolozsvári légikikötő vezérigazgatója elmondta: jelenleg az európai pénzek jelentik a túlélés zálogát. Hozzátette: a 13 millió euró is, amit a gurulópálya teljes felújítására költenek ilyen pályázati támogatás. Elmondása szerint a pályát 1938-ban építették és 1965-ben betonozták le, majd az új kifutópálya építésekor és korszerűsítésekor gurulópályaként használták.

Emellett, jelentette ki az igazgató, 7 millió euróból különböző biztonsági berendezéseket vásárolnak, amelyek lehetővé teszik majd a biometrikus útlevelek automatikus ellenőrzését is. Ugyanakkor a korszerű felszereléseknek köszönhetően az utasoknak nem kell majd kivenniük csomagjaikból a folyadékokat és a hordozható számítógépeket.

 David Ciceo szerint jelenleg az európai pénzek jelentik a túlélés zálogát
 
– A középtávú cél, hogy a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően az utas a repülőtéri személyzet egyetlen tagjával se találkozzon a terminálra történő belépéstől a repülőre való felszállásig: automatikus csomagleadás és útlevél-ellenőrzés, valamint beszállás a cél. Anyagi, valamint az utasok és járatszám szempontjából jelenleg lefelé ívelő pályán vagyunk, az új koronavírus-járvány miatt állandó a bizonytalanság, hétről hétre változik a helyzet, bizonyos országok folyamatosan korlátozásokat vezetnek be, a román állampolgárok pedig nagyon körülményesen teljesíthető feltételek mellett utazhatnak külföldre – mondta a vezérigazgató.
David Ciceo azt is közölte, hogy míg tavaly közel 3 millió utast szállítottak, idén csupán 1 millióra számítanak. – Reményeink és prognózisunk szerint 2021-ben már 1,2 millió utast szolgálunk majd ki, jelenleg viszont csupán a 2019-es légi forgalom felét bonyolítjuk le. Az is szomorú, hogy a légitársaságok gépeinek telítettségének mértéke elég alacsony. Előfordult olyan is, hogy 180 helyett a bolognai járaton csupán 18 személy utazott – fogalmazott.

Azt is megosztotta a sajtóval, hogy idén január–augusztus időszakban a múlt év azonos időszakához képest 65 százalékkal csökkent az utasforgalom.
 
– A 13, illetve 7 millió eurós befektetések nélkül nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnánk feltalálni magunkat. Szerencsére a kormány és a közlekedési tárca megértette, hogy a repülőtereknek feltétlenül szüksége van támogatásra és segítségre – jegyezte meg. Hozzátette: a gurulópálya felújításának tervezése három hónapig tartott, a kivitelezésére pedig 9 hónap áll rendelkezésére a Napoca Építkezési Vállalatnak. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltásbizottság: több mint 300 ezren ...
A miniszterelnöknek is beadták a ...
Komoly műszaki gondok a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ