Lepkék a levegőben: szépség és veszélyeztetettség
Az élőlepke-kiállításon nem csak megcsodálhatjuk a lepkéket, hanem sokat tanulhatunk is
Az élőlepke-kiállításon nem csak megcsodálhatjuk a lepkéket, hanem sokat tanulhatunk is
Vissza

Lepkék a levegőben: szépség és veszélyeztetettség

Harmadik alkalommal nyújt otthont élőlepke-kiállításnak a kolozsvári Botanikus Kert. A BBTE Biológia és Geológia Karának Taxonómiai és Ökológiai Intézete, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, valamint az Alexandru Borza Botanikus Kert szervezésében múlt héten megnyílt látványos rendezvényen tizenöt trópusi és hét hazai lepkefaj csodálható meg.

A közönség már első naptól sűrűn látogatta az üvegházban gondosan elkerített területen berendezett expót. Az esemény nemcsak ismeretterjesztést és szórakoztatást, hanem nevelést is szolgál, főleg a kiskorúak számára, akik a legfogékonyabbak a természet szeretete és védelmének jelentősége iránt. Ugyanakkor a kiállítás üzenete, hogy a trópusi tájakról származó pillangók mellett felhívja a hazai lakosság figyelmét a nálunk, első sorban Kolozsvár környékén fellelhető, veszélyeztetett természeti értékekre, amelyekről – nem meglepő módon – többségünknek nincs is tudomása.

A kolozsvári Botanikus Kertben az elmúlt két évben az Akvárium nevű melegház adott otthont az élőlepke-tárlatnak, idén azonban a kaktuszok téli otthonául is szolgáló üvegházba költöztek, a hely egyaránt előnyösebb mind a lepkéknek, mind a látogatóknak.  Ott jártunkkor a bábokból frissen kikelt lepkék az átlátszó függönnyel elkerített, növényekkel berendezett területen ide-oda röpködtek, közben meg-megpihentek, békésen, ráérősen falatoztak a számukra szakemberek által „felszolgált” narancsszeletekből, vagy éppenséggel fotóriporterünk blúzára szállt le egy-egy szép példány.

Cristina Craioveanu, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Taxonómiai és Ökológiai Intézete munkatársa, a kiállítás egyik kurátora - Macalik Kunigunda, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete oktatója a kiállítás másik kurátora - lapunknak elmondta, hogy a trópusiak a déli napfényben mozognak a legélénkebben. Az első napon, délidőben, a helyi hőmérséklet elérte a 34 Celsius fokot, a relatív páratartalom pedig az 50-60 százalékot, ami számukra nagyon otthonos közérzetet biztosít.  - Ezek a kék, fekete, sárga, szürke szín-kavalkáddal felvértezett lepkék Dél-Amerikából, az Amazonas vízgyűjtőmedencéjéből származnak, ahol ezekben a hetekben köztudottan hatalmas területen pusztítanak erdőtüzek, amelyek negatív hatása egész bolygónkat érinti, és tizedelik az ottani élővilágot. A kolozsvári kiállítás célja felhívni a figyelmet a természeti élővilági kincsek veszélyeztetettségére – magyarázta a szakember.

És ebben a témában maradva, fotó összeállítás mutatja be azt, amiről az átlagember aligha tud: a Kolozsvár környéki legelők a világ egyik legváltozatosabb élővilágának nyújtanak otthont, ahol négyzetméterenként több mint 60 növényfajt tart számon a tudomány, és ezeken a területeken lepkékből is 100 faj él. Azonban a hazai emberi nemtörődömségnek köszönhetően vannak olyan legelőrészek, ahol a talajcsuszamlás miatt alig maradt növényzet, a honi lepkék fajainak száma pedig már 7-re csökkent.

A kolozsvári expón kézi nagyítókkal lehet ismerkedni a pillangók anatómiájával, életmódjával, amelyek élettartama maximum három hét. A lepkék keltetéséhez és életben tartásához szükséges körülmények biztosításáról, továbbá a látogatók kalauzolásáról a kurátorok mellett közel harminc önkéntes biológus- és ökológushallgató gondoskodik. Az önkéntes biológus- és ökológushallgatók jóvoltából román, magyar és angol nyelvű tárlatvezetést lehet igénybe venni. Sokan érdeklődtek már az első napon, a szorgalmasan fotózó közönség minden korosztályú helyi lakosokból és külföldi turistákból állt. Aki ritka szép lepkékben gyönyörködne, megteheti a botanikus kerti belépőjeggyel, és szeptember 30-ig (szombatot és vasárnapot is beleérte) naponta 10-17 óra között keresheti fel a ritka látványt nyújtó kiállítást.

Borítókép és fotók: Rohonyi D. Iván

Nagy lepkeházat megjárt látogatók visszajelzései alapján a Lepkék a levegőben című élőlepke-kiállítás egyik nagy erénye az, hogy a tárlat nem reked meg esztétikai szinten, a személyre szabott vagy kiscsoportos tárlatvezetések során az érdeklődök részletesen megismerik a kiállításon szereplő fajok alaktani jellegzetességeit, betekintést nyernek táplálkozási és szaporodási szokásaikba, valamint azokba az ökológiai tényezőkbe, amelyek fennmaradásukhoz elengedhetetlenek. A kurátorok felhívják a figyelmet, hogy érdemes akár több alkalommal is ellátogatni az üvegházba, hiszen szinte napról napra változik az éppen repülő lepkeállomány faji összetétele – olvasható az intézet közleményében.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harminc százalékkal esett vissza a ...
Forma–1, Magyar Nagydíj: ...
Hol vagy ember?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ