Lemondatnák a szülők a tanügyminisztert
Szabó Ödön: a tárcavezető menesztése nem civil nyomásra történik
Szabó Ödön: a tárcavezető menesztése nem civil nyomásra történik
Vissza

Lemondatnák a szülők a tanügyminisztert

Már közel hétezer szülő írta alá a Părinţii cer schimbare (A szülők változást kérnek) civil szervezet által kezdeményezett internetes petíciót, amelyben Ecaterina Andronescu tanügyminiszter menesztését kérik. A szülők azt sérelmezik, hogy a negyedik tanügyminiszteri mandátumát töltő Ecaterina Andronescu több értelmetlen és ellentétes intézkedést foganatosított, ezzel gátolva a közoktatás stabilitásának és előreláthatóságának megteremtését. Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő szerint azonban nem biztos, hogy a minisztert menesztik a civilek kérése nyomán. Ugyanakkor az RMDSZ is bírálja azt a tanügyminisztériumi rendelkezést, amely szerint a kilencedik osztályok profiljának módosításával meggátolhatják, hogy a nyolcadikat végzett gyerek abba az osztályba iratkozzon be, ahova eredetileg akart. Nem ért egyet az RMDSZ a tárcavezetőnek a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem problémájával szemben tanúsított magatartásával sem.

A Părinţii cer schimbare elnevezésű civil szervezet online petícióban kéri, hogy menesszék tisztségéből Ecaterina Andronescu jelenlegi tanügyminisztert, aki az elmúlt évtizedek során már negyedszer vezeti az oktatási tárcát. A kezdeményezést már közel hétezer szülő támogatta aláírásával.

A petícióban felróják a tanügyminiszternek, hogy csökkentették a líceumok kilencedik osztályában a helyeket, az utolsó pillanatban megváltoztatták a kilencedik osztályba való felvételi menetrendjét, elkülönítik a speciális igényű gyermekeket a tantárgyversenyeken a dobogós helyezést elért gyerekektől, a posztlíceális tanfolyamokra való felvételit bizonyos érettségi eléréséhez kötik, ingyenes felkészítő órákat szerveztek volna a sikertelenül érettségizőknek, megváltoztatták az előkészítő osztályba való felvételi feltételeit, a két év múlva  nyolcadik osztályt végzettek esetében megváltoztatnák a felvételi tantárgyakat stb. A szülők szerint a rendszerváltozást követő közel harminc évben a tanulókat és a pedagógusokat számtalan sikertelen kísérletnek vetették alá, és most már elegük van ebből a szerintük állandó és céltalan kísérletekből.

– Az RMDSZ két jogos bírálatot fogalmazott meg a jelenlegi tanügyminiszterrel szemben. Az első az, hogy a kilencedik osztályok profiljának utolsó percben megejtett módosításával előfordulhat, hogy a most nyolcadikat végzett gyermek nem iratkozhat be abba az iskolába, amelyikbe szeretett volna. Legfőbb problémánk a miniszterasszonnyal szemben viszont az, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) kapcsán nem tudott érvényt szerezni a törvénynek, ezért az illető felsőoktatási intézmény az egyetemi autonómiát úgy értelmezte, ahogy akarta. Az egyetemi autonómia jogos, de az egyetemeknek be kell tartaniuk az oktatási törvényt – nyilatkozta lapunknak Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő. 

– Az oktatási miniszter menesztése a miniszterelnök feladata, vagy a miniszter le is mondhat. Vagy bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a kormány ellen, és ha az átmegy, akkor bukik a kormány és a tárcavezető is. A miniszterelnök menesztési döntése, illetve a jelenlegi tárcavezető lemondása szuverén jog, amivel vagy él az illető, vagy nem – tette hozzá Szabó Ödön, ezzel mintegy azt fejezve ki, hogy a civil tiltakozásnak nem biztos, hogy meglesz a várt eredménye. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ