Legendás tanárokról legendás oktatókkal
Vissza

Legendás tanárokról legendás oktatókkal

A Planetárium kézműves sörkert és közösségi tér vendégei kedden rangos, diákok több generációját tanító báthorys pedagógusok voltak: Kürthy Katalin matematika- és Balázs Ildikó filozófiatanár. A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében Legendás kolozsvári tanárok címmel meghirdetett beszélgetés az emlékek felelevenítésére, a volt tanárok személyiségének, stílusának és oktatási fogásainak részletezésére összpontosított. A találkozóra sok véndiák jött el, így az ő életüket meghatározó tanáregyéniségekre helyezték a hangsúlyt.

– Kezdetben az Apáczai Csere János Elméleti Líceum elődjébe jártam, féltem is attól, ami majd a Báthory István Líceumban vár rám. Akkor még más volt a neve. Utóbbi tanintézményben együtt tanítottam Palkó Attilával, aki szerintem fantasztikus ember volt, illetve Vincze Zolival, aki szintén történelemtanár volt. Tudtam, hogy van egy felülmúlhatatlan reálgárda: Tellmann Jenő fizikatanár, azaz Csocsó. Nála gyakorlatoztam, valósággal féltem tőle, s aztán hirtelen kollégák lettünk, s össze is barátkoznunk. Megemlíteném ugyanakkor Libál Ilonát, Lőwy Mayát, a fantasztikus nyelvtanárt, de szólnék Lázár Irénről, Tibád Leventéről is – emlékezett Kürthy Katalin.

Kiegészítésképpen Balázs Ildikó a volt magyartanárnő, Török Márta nevét hozta szóba, akit szintén legendásnak tart. – Szerintem egyébként legendás csapatban érdemes gondolkozni, valamilyen szinten mindannyian azok vagyunk. Úgy vélem, az a jó tanár, aki szereti a gyerekeket, és érdekükben igyekszik úgy tanítani, hogy létrejöhessen a tanár-diák közötti bensőséges kapcsolat. Szakmailag nem lehet valaki tökéletes, ha nem tudja megtalálni a hangot a diákkal – jegyezte meg a Báthory István Elméleti Líceum volt filozófiatanára és vezetője.

Mindkét oktató úgy értékelte, hogy s sikerült megszerettetni vagy legalábbis elfogadtatni a matematikát, illetve filozófiát a diákokkal. 

– Az ország egyik legjobb csellista növendéke például filozófia szakot végzett, és országos tantárgyolimpián első díjat nyert. Rendkívül fontos megjegyezni, hogy az értékeket adtuk át, az érdeklődést keltettük fel – mondta elégtétellel Balázs Ildikó. 

Kürthy Katalin úgy vélte, nem volt érdemes erőltetni a matematikát azok esetében, akik nem mutattak érdeklődést a tantárgy iránt. – 1990 előtt az érettségin lehetett másolni matematikából. Nagyon sok diáknak megengedtem, hogy hátra üljön, mert úgyis tudtam, hogy lemásolja az átmenő jegyre valót, de akadtak köztük olyanok, akik tízes értékelést szerettek volna. Könyörögtem, hogy ezt azért ne tegyék. Nagyon sok diákomból lett matematikatanár – fogalmazott az oktató, aki hirtelen haragjáról és szigoráról volt híres. 

– Nagyon sokszor mond­tam, hogy hármas, ülj le, de a jegyet sosem írtam be a naplóba. Csak mímeltem a szigort. A diákok úgymond vették a lapot. Amikor például a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban tanítottam, akkor reggelente mindig az volt az érzésem, hogy a diákok alszanak. Mondtam is nekik: ne aludjatok. Egyik nap aztán megvicceltek: télen reggel nyolckor lekapcsolták a fényeket, koromsötét osztályterem fogadott, a diákok pedig a szó szoros értelmében a padon, a földön vagy a széken aludtak – mesélte a pedagógus. 

A rebellis diákokról szólva Balázs Ildikó megjegyezte: a Kolozsvári Magyar Napokról lévén szó megemlítené éppen Gergely Balázs nevét, aki szintén a volt erdélyi fejedelemről elnevezett tanintézmény diákja volt. – Nem volt az a csendes, beilleszkedő diák, de jól kijöttünk vele. A lázongó fiatal az mindig szimpatikus, mert tudja, mi ellen lázad, s lehet vitatkozni vele – fogalmazott a tanár.

Kürthy Katalin volt tanítványával, Sógor Csabával kapcsolatos emléket is megosztott. – A leghátsó padban ült, s egy nagyon vastag könyvet olvasott. Verejtékeztem, amikor megláttam, hogy a Biblia van a kezében. Csak annyit mondtam neki: ha bejön valaki az osztályterembe, tedd el azt a könyvet. Utólag megkértem, mondjon majd pár szót a temetésemen. Az volt a válasza: a szertartást is elvégzi majd – viccelődött a volt tanár.

Szó esett a tanintézmény névadási eljárásáról is, Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista kolozsvári polgármester akkori gáncsoskodásairól. 
A találkozó végén a volt diákok a báthorys tanárokról emlékeztek meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghaladta a húszezret a romániai ...
Harag György „a kíváncsiság, a ...
VIDEÓ - Színpad épül a Főtéren. Mire ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ