Lebegés
Vissza

Lebegés

Bogács - ha szabadság, akkor üdülés, kikapcsolódás, feltöltődés. A termálvíz felmelegít, és felfrissít egyben. Száll a könnyű gőz a part felé. Ülök a meleg vízben, és nem gondolok semmire, csak nézem a világot. A hét medence közül öt kültéri. Mi kellemesebb annál, hogy lebegj a meleg víz színén, miközben enyhe, hűvös szellő hozza feléd a tavaszi nap sugarait.

Nem szólok, csak hallgatok, megvagyok magamban. Nézem a szemközti, nagy medencében szorgoskodó munkásokat, takarítanak, csempét raknak, szobrocskát faragnak, készülnek a májusi nagy nyitásra. Elkészült a szobrocska, vízsugár fut végig rajta, valaki kötényt hagyott mellette, csak úgy, mint a nagy mesterek, kik megalkották főművüket. Csak úgy, mint Krisztus, ki ott hagyta leplét, miután munkáját bevégezte. Alig múlt el húsvét, örömhír: feltámadunk. Íme, az újjászületés hite!

Körülöttem pihenő család, többen csendben beszélgetnek, egy gyermek úszkál, ő is csendes, arcán mosoly lengedez. „Ne zavard a melletted lévőt!” - így szól a felirat. Távolabb az étterem reklámja, az is csendes, még nem jött el a tolongás ideje. Amott egy labda úszik az iker medencében, pötty a tavon, nem csobban, nem spriccel, csak úgy himbálózik. Mellettem idős házaspár közelít, fogják egymás kezét. Ekkora békét ritkán él át az ember. A távoli korláton cicus egyensúlyoz, farka az ég felé mutat. Fecskék röppennek, szájukban szalmaszál, egy galamb vitorlázik felénk, apró, fekete rigó fut a fűben, hernyókat keres. Ácsorog, vár, tipeg. Szemben az óra mutatója alig mozdul, megáll az idő? Férjem megsimítja vállam, nem szól, csak mosolyog, nem töri meg a csendet. Vízsugár forog körbe, az élet vize elhozza nekünk a békés együttélést…

S akkor óriási robajjal felzúg egy vasmadár, majd a második, a harmadik, süvít, dörög! A NATO repülői gyakorlatoznak. Nincs messze az ukrán határ - robban be a jelen tragédiája. A csend s a béke csak látszat, a vihar előtti csend? Éhes felhő falja fel az ég kékjét. A harc látható és láthatatlan hegeket hagy, különbséget tesz élet és halál között. Itt lebegünk mi is lét és enyészet között, merem hinni, hogy az első mégis győzni fog!


MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ