Lanyha közvita Kolozsvár idei költségvetéséről
Beiktatnák a szociális védelmet a részvételi programba
Beiktatnák a szociális védelmet a részvételi programba
Vissza

Lanyha közvita Kolozsvár idei költségvetéséről

Amint az várható volt, nagyon kevesen voltak kíváncsiak a város 2020-as költségvetés-tervezetére szombat délelőtt . A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegtermében „fújt a szél”, ezért a jelenlevőket – akik többségében a polgármesteri hivatal alkalmazottai voltak – felszólították, hogy foglalják el az ovális asztal melletti székeket. Részt vett a közvitán és a négy felszólaló között volt Emanuel Ungureanu és Adrian Dohotaru képviselő, illetve két kolozsvári nyugdíjas. Emil Boc ismertette a közvita napirendjén levő idei költségvetés-tervezetet, majd szót kaptak a felszólalók. A másfél órás lanyha beszélgetés után Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármestertől megtudtuk: a közvita nem hozott különösebb meglepetést, mert a két képviselő írásban is benyújtotta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit. Azt még nem lehet tudni, hogy a költségvetés-tervezet mikor kerül a tanácsosok elé, feltételezhetően február végén vagy március elején.

Szombat délelőttre, február 8-ára hirdette meg a kolozsvári városi tanács a közvitát az idei költségvetés-tervezetről. Egyrészt a hétvégi időpont, másrészt a tanácsban ellenzékben levő Szociáldemokrata Párt képviselőinek tiltakozó vagy nemtörődöm magatartása indokolhatta a gyenge érdeklődést. A megbeszélést követően Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármestert kérdeztük.  

– A közvita nem hozott különösebb meglepetést. A két képviselő már írásban benyújtotta a most szóban is elmondott javaslatokat. Az újdonság az volt, hogy Adrian Dohotaru  képviselő felvetette, hogy a lakosok által megszavazandó részvételi költségvetés ne csak az urbanisztikával, infrastruktúrával foglalkozzon, hanem nyissunk egy új fejezetet, amely kimondottan a szociális védelemre vonatkozzon.  Szerintem a szociális védelem terén főleg a  lakhatási problémák megoldásával   kellene foglalkozni. A város idei költségvetés-tervezetéhez  a liberális párt és az RMDSZ tanácsosai közötti, városi koalícióban folytatott folyamatos egyeztetés során jutottunk el. Jó lett volna, ha az ellenzéki szociáldemokraták eljöttek volna a közvitára, és megfogalmazzák észrevételeiket, hogy beépíthessük ezeket a tervezetbe, ám senki sem volt jelen – válaszolta Oláh Emese alpolgármester a Szabadság azon kérdésére, mivel magyarázható, hogy a 27 városi tanácsos közül csak három liberális tanácsos volt jelen.  

Megtudtuk: a költségvetés február végén vagy március elején kerül a tanácsosok elé elfogadás céljából.

A költségvetéssel kapcsolatos elképzeléseket Emil Boc polgármester röviden összefoglalta a megbeszélésen:

 – A 2020-as városi költségvetés folytatja a fejlesztési stratégiában már megjelölt fontos célokat. A célunk az, hogy a tehetséget, a fiatalokat itt tartsuk Kolozsvárt, és megfelelő életminőséget biztosítsunk számukra. A gépkocsi-forgalom kérdése közismert, ezért foglalkozunk vele és utalunk ki pénzt a helyi, metropolisz övezeti vonat és a metró létrehozásához. Az idei költségvetés 7 százalékkal haladja meg a tavalyit.  Idén is áldozunk a  szociális védelemre, a közszállítás fejlesztésére  és az utcajavítások folytatására. Kolozsváron 120 hektár áll a rendelkezésünkre, hogy parkokat hozzunk létre, illetve újítsunk fel. A tervezetek a megvalósítás különböző szakaszaiban vannak.  Ha idén sikerül befejezni a Monostor negyedi Grigore Alexandrescu utcában a bölcsődét, ez 90 új helyet jelent. A tanulók ösztöndíjára 13,2 millió lejt, a kultúrával és sporttal foglalkozó civil szervezeteknek külön-külön 11 millió lejt utalunk ki projektjeik megvalósítására.  

 Idén is anyagilag támogatják a városi – Clujana – kórház és az iskolákban található orvosi rendelők működését, befejezik a Mos Ion Roata utcában a temetőt és a Gyimesi/Ghimesului utcában levő szociális lakást. A  Kolozs Megyei Tanácsot 10 millió lejjel támogatják az integrált-hulladékkezelő állomás mihamarabbi befejezése érdekében. Folytatják új villamosok és autóbuszok vásárlását. Négy parkolóház építésének befejezése is várható.  Nagy sikert aratott a pár éve bevezetett részvételi költségvetés, sok lakossági elképzelés meg is valósult már – összegzett Emil Boc.

Mit kifogásoltak a kívülállók? 

A közvitán jelen levő Emanuel Ungureanu képviselő azt szorgalmazta, hogy szervezzenek közvitát, ahol a kolozsvári orvosi szolgáltatásokkal elégedetlen lakosok elmondhatják panaszaikat, illetve a városháza hatáskörébe nem tartozó kórházak igazgatóit számoltassák el a városházi támogatással, mivel a polgármesteri hivatal hiába „nyomja a pénzt” a kórházakba, ha a körülmények alig javulnak, és a betegek folyamatosan elégedetlenek az orvosi szolgáltatásokkal.

Unguranu még megkérdezte, hogy a városházának szándékában áll-e új öregotthont létesíteni, amire nagy szükség lenne. Válaszában Boc kifejtette: közvetlenül nem illetékesek az ügyben. A szentpéteri  római katolikus templom melletti öregotthon is a megyei tanácsnak van alárendelve. Létezik azonban két ingatlan, ahol létre lehetne hozni öregotthont, de ehhez több szaktárca jóváahagyására van szükség.

– Miért nem lehetett a tavalyi költségvetésből megmaradt 202 millió lejből 22 bölcsődét építeni, vagy 10 iskolára újabb emeletet húzni, 400 tömbházat szigetelni, 10 új parkot létrehozni?  Miért nem építenek könnyű szerkezetű parkolóházakat?  – tette fel a kérdést Calin Groza, a PLUS (Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt) kolozsvári szervezetét képviselve. –  Sok terv megvalósításánál észleltünk késést, és fennáll annak a veszélye, hogy néhány régi projekt idén sem valósul meg – fogalmazott a politikus.

–  A tavalyról megmaradt  pénz két-harmada az uniós támogatásból maradt meg, mivel az uniós  források csak novemberben vagy decemberben érkeztek meg. A vároháza viszont előre kifizette ezeket az összegeket, ezért az év végén beérkező összegek idén költségvetési többletet képeznek. Én is szívesen venném, ha könnyű szerkezetű parkolóházak épülnének Kolozsváron, de eddig egyetlen építő cég sem vállalkozott  ilyesmire. Ha viszont ön ismer egy olyan építő céget, aki ilyen parkolóházat hajlandó építeni, értesítsen – válaszolt a polgármester.

A Plus képviselője felvetette azt is, hogy a Hóstát/Marasti negyedben levő egykori munkásotthon eladó, és a polgármesteri hivatalnak meg kellene vásárolnia, hiszen ezzel a szociális lakásgondok egy része megoldódhatna.

Megtudtuk: a városházának szándékában áll további szociális lakásokat vásárolni, ám  nem tartják jó ötletnek, hogy megvásárolják a fentebbi épületet, mert a közel ötven lakás megvásárlásával „szegregálják a szociális szolgáltatások kedvezményezettjeit”.

Adrian Dohotaru képviselő javasolta, hogy a részvételi költségvetést, amelynek keretében a lakosok jelölhetnek ki beruházásokat és szavazhatnak a városházi pénz kiutalásáról, egészítsék ki a szociális védelemmel vagy a szociális lakások kiutalásával.   Boc erre azt válaszolta: tanulmányozni fogják a javaslatot, hogy a törvény egyáltalán lehetővé tesz ilyent, és amennyiben igen, akkor márciusban-áprilisban meghirdethetik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Októbertől újraindul az Iskola ...
Kolozs megye: 25 diák és 12 pedagógus ...
Húsz guggolásért „egészségjegy” váltható

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ