Láncszemek…
Vissza

Láncszemek…

…vagyunk két nemzedék között. Ennek tudata erőt, tenni akarást adhat nekünk, vagy nyomasztóan hat reánk, letaglóz és megbénít a feladat súlya. Az élet lelki minőségét Istennel való viszonyunk határozza meg. Isten segítségével teljesítjük nemzedéki küldetésünket. Egyszerre szakad reánk az előző nemzedék minden gondja és a következő nemzedék útkeresése. Egy adott nemzedéken belül mindenkinek van küldetése. Nem a küldetés mértéke, hanem annak teljesítése fontos.

Mikor egy nemzedék több tagja, netán egésze felismeri, hogy a következő nemzedék érdekében a fenntartható lelki fejlődést keresve más úton kell elindulni, akkor jönnek a társadalmi átalakulások. Forradalom, háború vagy éppen a bázisdemokrácia irányába történő ugrásszerű fejlődés. Jelenleg is ilyen átalakulás előtt állunk. Hogy egy-egy régió melyik utat választja az átalakulás megvalósítására, az nagyban függ a nemzedék álmától és türelmétől, valamint hitbéli állapotától is. Az erőszakos átalakulás általában rombolást hoz.

Az Isten tanítása alapján megvalósított hitéleti átalakulást nevezzük reformációnak. Ez az a pillanat, amikor egy egész nemzedék küldetése tudatában a belső megújulást keresve akar lelki és ebből eredő társadalmi megújulást is. Ha sikerül mindezt békésen megvalósítani, akkor van igazán jótékony hatása a reformációnak, a megújulásnak több nemzedék számára is. A reformáció visszatérés a bibliai alapértékekhez. Nem zárul le, nem csupán történelmi esemény, hanem újabb és újabb hullámai máig hatnak.

A következő nemzedék érdekében, az előző nemzedéket gondozva fenntartható lelki fejlődésre, azaz hitünk és társadalmi életünk revíziójára, állandó reformációra van ma is szükség.

Megjelent a Szabadság napilap Református Híradó című egyházi mellékletének legfrissebb számában. 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus - Az egészségügyi, ...
VIDEÓINTERJÚ - A rendőr-főfelügyelő ...
Koronavírus – immár 42 haláleset ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ