Kutatásra, fejlesztésre fordítja bevételeit a Pro Medical
Új diagnosztikai és kezelőközpontot nyitottak Kolozsváron
Új diagnosztikai és kezelőközpontot nyitottak Kolozsváron
Vissza

Kutatásra, fejlesztésre fordítja bevételeit a Pro Medical

Kolozsváron nincs hiány sem állami, sem magán orvosi rendelőkben – ennek ellenére a sepsiszentgyörgyi székhelyű Pro-Vitam egészségügyi központot működtető családi vállalkozás gondolt egy merészet és nagyot, és úgy döntött: a Kolozsváron évtizedek óta jelen levő és az egészségügyi szektorban jól ismert Pro Medical rendelőjüket új székhelyre költöztetik. Az új diagnosztikai és kezelőközpont, azon túlmenően, hogy már az épületbe lépéskor kellemes, barátságos, megfelel a legújabb egészségügyi elvárásoknak, és számos korszerű berendezést beszereztek a minél jobb vizsgálatok elvégzéséért. A tegnapi sajtótájékoztatón Fejér Szilárd kémikus-kutató, a Pro Medical vezérigazgatója érthető büszkeséggel jelentette ki, hogy szerinte ez a városban a legszebb rendelő. Terza Lívia gyermekgyógyász főorvos, a Pro-Vitam csoport alapítója a minőségi munka és a kutatás fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta.

Kolozsváron évtizedek óta jól ismert egészségügyi központ a Pro Medical: kezdetben a Györgyfalvi negyedben, a Beszterce utcában nyitották meg egy kisebb házban az orvosi rendelőjüket, majd a Iulius Mall bevásárlóközpontban működtek egy ideig, legutóbb pedig a Hajnal negyedben volt a rendelőjük. A családi vállalkozásként működő egészségügyi csoport mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy bevételeit úgymond visszaforgassa az egészségügybe, és kiemelten a kutatásba. Idén újabb egészségügyi központot nyitottak Kolozsváron, szintén a Hajnal negyedben, az Üstökös (Cometei) utca 38A szám alatt. Tegnapi, január 10-i sajtótájékoztatójukon ismertették az intézményt, valamint a jövőre vonatkozó terveiket is.

A Pro-Vitam (sepsiszentgyörgyi) egészségügyi csoport tagja, a kolozsvári egészségügyi téren már évtizedek óta jelen levő és jól ismert Pro Medical egy új, 1300 négyzetméter területű klinikát nyitott, 3,2 millió euró befektetésből. Az intézmény felszereltsége megfelel a legújabb egészségügyi szabványoknak, a rendelő kínálatában szerepel több mint húszféle orvosi szakterület, továbbá laboratórium, csúcstechnológiás imagisztikai részleg és kutatóközpont is. A klinika szolgáltatásait szakkonzultációk, vizsgálatok és laboratóriumi elemzések, valamint különböző különleges vizsgálatok teljes skáláját lefedő orvosi képalkotó részleg jellemzik. Berendezéseik között megtalálhatóak a legújabb mágneses rezonancia, komputertomográfia, DEXA csontsűrűségmérés, digitálisröntgen, ultrahang. Ezenkívül az orvosi imagisztika területén magasan képzett orvosokból álló csapat áll a páciensek rendelkezésére. Köztudott, hogy a gyors diagnózis sok esetben életmentő lehet: a központ infrastruktúrájának és szakemberi csapatának köszönhetően a páciensek diagnózisainak meghatározása és a kezelés megkezdésének ideje minimálisra csökkenthető. Ennek a fejlesztésnek a keretében bővül a nemzetközileg elismert Pro-Vitam kutató-fejlesztő csapat kapacitása is.

A klinika új épülete az Üstökös utcában (Fotó: Vakarcs Loránd)

A tegnapi sajtótájékoztatón Fejér Szilárd, a Pro Medical vezérigazgatója, virológiára szakosodott kémikus-kutató, aki a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam kutatóközpont koordinátora is, őszintén és lelkesen ismertette az új beruházásukat. Elmondta, a világjárvány következtében tavalyi profitjuk nagy volt, illetve elég volt épp annyira, hogy fedezni tudják az önrészt két hatalmas kölcsönhöz, amelyet a bank adott az új klinika létrehozásához. Hozzátette azt is, hogy az új klinika nagy teljesítményű CT- és mágneses rezonanciás felszerelése lehetőséget nyújt majd több olyan kutatási projekt elindítására, amely régóta foglalkoztatja őket, mint amilyen például a mesterséges intelligencia alkalmazása a daganatos megbetegedések korai felismerésében.

Natalia Staver radiológus és imagisztikai szakorvos, a Pro Medical orvos igazgatója „a mi új házunknak” nevezte az intézményt, és annak érzékeltetésére, hogy milyen sokat számít bármilyen tevékenységi területen a csapatmunka, az összetartás, egy mondást idézett: „Amennyiben gyorsan akarsz haladni, akkor egyedül menj. De ha messzire szeretnél érni, akkor együtt haladj.” Elégtétellel jegyezte meg, hogy büszkeségük a radiológiai laboratórium, amelyet a nulláról építettek fel, kezdve a berendezések helyének tervrajzával, a négy legmodernebb képalkotó szerkezet engedélyeztetéséig. Ezek az 1,5 teslás MRI, a 160 slice-os CT, a kétdetektoros digitális röntgengép és az utolsó generációs DEXA csontsűrűségmérő készülék. A pontos diagnózis felállítását a csúcstechnológiás berendezéseink és a radiológusaink szakértelme együttesen szavatolja, ami életbevágóan fontos, ugyanis a helyes diagnózis a gyógyulás sikerének 50%-át jelenti. Az orvostudomány olyan terület, amelyben a kimagasló eredményekhez hosszú évek kitartó munkájára és elhivatottságra van szükség, ezért a következő mottó vezérel minket: „Azáltal, hogy a betegek jobban érzik magukat, erősebbek leszünk!” Natalia Staver hangsúlyozta azt is, hogy a Pro Medical példája igazolja, hogy a családi vállalkozások mindig a legsikeresebbek.


Bemutatták a sajtó munkatársainak az új rendelőket

Terza Livia gyermekgyó­gyász főorvos, a Pro-Vitam egészségügyi csoport alapítója a kezdetekről is mesélt, hangsúlyozva, már a legelején az a cél vezérelte a munkájukban, hogy a pácienseknek a legminőségibb szolgáltatást nyújtsák, ennek érdekében pedig sosem a nyereség volt a céljuk, hanem a megdolgozott pénz befektetése a további ellátásba és főleg kutatásba. Terza Lívia családja ékes példája a családi vállalkozások sikerességének, hiszen a családtagok szentelik a legtöbb időt és energiát a fejlődésüknek, a közös érdekek érvényesítésének, folyamatosan támogatva egymást. A doktornő 2000 óta gyűjti családja köré a dolgos, hivatását szerető szakemberi gárdát. Az egészségügyi szolgáltatásaik elérhetők Kolozs megye mellett Szeben, valamint Kovászna megyében is. „Az új klinika megnyitása számomra és a családom számára egy élet kitartó munkájának az eredménye. Engem személyesen David McKay szavai vezérelnek, aki a következőképpen fogalmaz: »Fel kell ismernünk, hogy a munka kiváltsága ajándék, a munkához való erő áldás, a munka szeretete pedig siker«” – vallja Terza Lívia. A Pro Medical Diagnosztikai és Kezelőközpont küldetése, hogy minden páciens igényeinek megfelelő, személyre szabott egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson.
 

HISZNEK A BECSÜLETES, KEMÉNY MUNKA EREDMÉNYÉBEN
Fejér Szilárd vegyész-kutató egy korábbi Facebook-bejegyzésében írt az új, kolozsvári klinika nyitásáról, egyúttal ismertette az ide vezető sokszor rögös utat is: „A koronavírus-világjárványnak, mint bármilyen, társadalmi rendet felforgató eseménynek, túlnyomó részben vesztesei vannak. Akadnak azért nyertesek is. Háborúban ilyenek a fegyvergyárak, a mostani helyzetben ilyenek a gyógyszergyárak, maszk- és védőfelszerelés-gyártók, diagnosztikaiteszt-gyártók, lélegeztetőgép-gyártók és természetesen a laboratóriumok is, amelyek a semmiből jött molekuláris diagnosztikai keresletcunamira idejében reagáltak. Ez a kőkemény üzleti realitás, és ez azok szemében, akik ezt nem értik meg, úgy csapódik le, hogy bezzeg ezek a mocsok cégek hű de megnyerészkedik magukat mások szerencsétlenségén. Ez a helyzet sem fehér vagy fekete ám. Tényleg vannak pofátlanul nyerészkedő cégek, főleg ott, ahol busás állami megrendelések vannak kilátásban. Használhatatlan nyáltesztek, valaki? De képzeljék, vannak olyan egészségügyi szolgáltató cégek is, amelyek komolyan veszik a hivatásukat, de még így is ők a fekete bárányok egyesek szemében. A Pro-Vitam 2020-as profitja 4 millió lej körüli volt, a 2019-es profithoz képest óriásit ugrott, és ez kb. 90%-ban a rengeteg elvégzett PCR-tesztnek köszönhető, a maradék 10% pedig a megnövekedett forgalom a járóbeteg-rendelőinkben, ugyanis a járvány pozitív hozadéka, hogy az emberek nagyobb része jobban odafigyel az egészségi állapotára, mint eddig. Kis családi vállalkozásként most éppen a Bahamákon kellene szürcsöljük a koktélt, de nem szeretjük a semmittevést, ez amolyan családi vonás, így inkább vettünk egy nagy levegőt, és bebiztosítottuk magunkat a következő tíz évre adósság szempontjából. (…) Nem vagyunk üzletemberek, a nagy klinikahálózatokkal szemben nem vettük meg a szakorvosokat kilóra, ezért eddig csak szépen lassan fejlődtünk, ahogy egyre több ember bízott meg a diagnózisokban, laboratóriumi eredményeinkben, még akkor is, ha az orvosa más laborba küldte vizsgálatra, mert onnan kapott százalékot. (…) És hogy mit jelent nekünk ez az új klinika? A szüleimnek egy élet munkájának eredményét, míg nekem, feleségemnek, nagynénémnek, testvéreimnek és PCR-tesztelő kollégáimnak rengeteg végigdolgozott éjszakát, munkatársainknak pedig a reményt, hogy hamarosan minden jobb lesz.”

(Borítókép: Kiss Olivér)


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ