Kürtőskalács-ügy - Megfosztotta hatáskörétől az RMDSZ-es alpolgármestert Nagybánya nacionalista polgármestere
Vissza

Kürtőskalács-ügy - Megfosztotta hatáskörétől az RMDSZ-es alpolgármestert Nagybánya nacionalista polgármestere

Zavarta Nagybánya polgármesterét, amiért magyarul volt kiírva, hogy kürtőskalács a kürtőskalácsot áruló standon, ezért letakartatta a feliratokat román trikolórral, a kürtős nevére pedig a cozonac feliratú molinót tétette. Péntek reggel a város RMDSZ-es alpolgármestere, Pap Zsolt István elrendelte, hogy vegyék le a trikolórt. Cătălin Cherecheş polgármester azonban annyira felháborodott, hogy magyar „delegáltja”, aki – nyilatkozata szerint - „látszólag Nagybánya alpolgármestere”, megengedte magának, hogy rátegye a kezét a román zászlóra és eltávolítsa, hogy visszavonta minden alpolgármesteri megbízatását. Ez – értesüléseink szerint - a hétfői napon meg is történt.

„Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk Nagybánya polgármesterének, Cătălin Cherecheșnek a napokban zajló Gesztenye Ünnepségen tett kijelentését, miszerint a kürtőskalácsot árusító standoknál a magyar feliratot le kell takarni, és a standokra román zászlókat kell elhelyezni” – áll az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének közleményében.

„A román zászlókat csütörtökön kihelyezték a polgármesteri hivatal munkatársai, péntek reggel azonban a város RMDSZ-es alpolgármestere, Pap Zsolt István elrendelte, hogy vegyék le azokat. Nagybányán eddig ilyen irányú megnyilvánulásokra nem volt példa, sajnálatosnak tartjuk, hogy a városvezető most ehhez folyamodott. Meggyőződésünk, hogy az ilyen gesztusok nem szolgálják a békés együttélést, és árkokat ásnak a város román és a magyar közössége közé, ez pedig senkinek nem lehet érdeke”, olvasható az állásfoglalásban.

Értesülések szerint Cherecheşnek már voltak hasonló megnyilvánulásai az elmúlt években, a polgármester többször hangsúlyozta, hogy a megyeszékhely hivatalos neve Baia Mare, akkor is, ha „udvariasságból” elfogadják időnként itt-ott a Nagybánya elnevezést is.

„Tisztelettel mondom mindenkinek, aki tud kínaiul, oroszul, olaszul vagy franciául, hogy egy olyan városban, mint Nagybánya, amely Romániában található, a helyzet a következő: ha kenyeret akarok venni, és ahova bemegyek, nincs kiírva románul, hogy pâine, hanem kenyér, és ezen nem akarnak változtatni, akkor oda tegyék ki a román zászlót. Akkor megértem, hogy én, román is bemehetek oda. De ha csak magyarul írja, az azt jelenti, hogy nem nekem való, ennek a papagáj románnak, akinek szótárakban kell kisilabizálnia, mit írnak magyarul”, nyilatkozta egy videobloggernek a hétvégén a polgármester.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a Szabadságnak elmondta: egyértelműen figyelemelterelő akcióról van szó. Megítélése szerint Cherecheş polgármester a végső döntést várja az ellene indított korrupciós perben (amelyben első fokon öt év szabadságvesztésre ítélték – szerk. megj.), s ahogy az ilyenkor lenni szokott, hirtelen előkerül a „magyarkártya”. Nyilván kérdés, hogy a többi párt színeiben megválasztott helyi tanácsosok közül hányan zárkóznak fel, ami a magyarellenes megnyilvánulásokat illeti, vagy inkább az nyer bizonyosságot, hogy a kisebbség-többség együttműködés nem csak politikai konjunktúra eredménye Nagybányán, hanem olyan alap, amire építeni lehet, - vélekedett.

Cătălin Cherecheş volt a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), és a Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNTCD) tagja. Első két mandátumát (a 2011-es időközi választásokon és 2012-ben) liberális színekben nyerte. Komoly megütközést keltett 2016-ban, amikor a szavazatok 70 százalékával immár UNPR-színekben újraválasztották, miközben előzetes letartóztatásban volt korrupciós ügy miatt. 2020-ban parasztpárt jelöltjeként a Máramarosért Koalíció támogatásával lett újra polgármester.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tizennégy százalékkal nőtt a ...
Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ