Külügyminiszteri nyilatkozat a Molotov-Ribbentrop-paktum évfordulóján
Vissza

Külügyminiszteri nyilatkozat a Molotov-Ribbentrop-paktum évfordulóján

A három balti ország, valamint Lengyelország és Románia külügyminiszterei közös nyilatkozatban kérték a többi európai országot a totalitárius rendszerek kutatásának támogatására, a dokumentumot a lengyel külügyi tárca tette közzé pénteken.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából kiadott nyilatkozatban felidézik: a 80 éve a sztálini Szovjetunió és a hitleri Németország között kötött Molotov-Ribbentrop-paktum a második világháború kitöréséhez vezetett, majd "Európa felét több évtizedes szenvedésre ítélte".

A paktum titkos záradékáról a miniszterek azt írták, hogy "ténylegesen érdekszférákra osztotta szét Európát". Megemlékeztek ezért mindazokról, akiknek halálában vagy életük megroppanásában a náci és a sztálini ideológia nevében elkövetett bűntettek játszottak szerepet.

Aláhúzták: a totalitarizmus áldozatainak joguk van az igazságossághoz. "Sajnos, az érintett országokban a totalitárius rezsimekhez köthető bűntettek kutatásának és büntetésének gyakorlata továbbra is elégtelen, államközi szinten pedig nincs összehangolva" - áll a dokumentumban.

A nyilatkozat a témába vágó történelmi kutatásának erkölcsi és anyagi támogatására hívja fel az összes európai országot. "Összehangolva hatékonyabban legyőzhetjük a félrevezető információkra épített kampányokat, a történelmi tények manipulálására tett próbákat" - fogalmaznak a miniszterek.

Felidézik: országaikban "szabad és demokratikus nemzetek születtek újjá a totalitárius kormányzás évtizedei után". A dokumentumot jegyző államok "elszántak arra, hogy továbbra is együttműködjenek európai és Európán kívüli partnereikkel, hogy az elmúlt idők szörnyűségei soha meg ne ismétlődjenek".

A közös nyilatkozatot Szymon Szynkowski lengyel külügyminiszter-helyettes ismertette péntek délelőtt a gdanski második világháborús múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, hogy a Molotov-Ribbentrop-paktum "formális alapot képzett a háború kitöréséhez". A diplomata szerint a nemzetközi fórumokon "hangosan kell beszélni" arról is, hogy a szerződés titkos záradékának aláírásáról "tudott a nyugat-európai országok egy része, miközben Lengyelország nem volt ennek tudatában".

Az emléknap alkalmából Varsóban nemzetközi konferenciát is tartanak a lengyel igazságügyi minisztérium szervezésében. Az értekezleten felolvasták Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő üdvözlőlevelét.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját 2011 óta tartják a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírására emlékezve. A paktum német és szovjet érdekszférára osztotta fel Kelet-Európát, ami meghatározta a háború kitörését követő megszállási övezeteket, és később hatással volt a háború utáni európai rendezésre is.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai bántalmazás: van okunk az ...
Szabó István nem veszi át a ...
Újabb eseményt szerveznek a kolozsvári ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ