Külföldi nyaralás helyett inkább a hazaira összpontosítunk
A folyton változó utazási feltételek miatt elbizonytalanodtak a turisták
A folyton változó utazási feltételek miatt elbizonytalanodtak a turisták
Vissza

Külföldi nyaralás helyett inkább a hazaira összpontosítunk

Még az évi három-négy külföldi célállomásra utazó nagy világjárók is várakozó álláspontra helyezkedtek, és a légitársaságok is csak lépésről lépésre indítják újra járataikat, amíg nincs egységes európai korlátozásfeloldás – egyelőre ez jellemzi az idei nyaralással, nemzetközi utazással kapcsolatos, járványügyi óvintézkedések sokaságát is tartalmazó helyzetképet. A kolozsvári nemzetközi repülőtéren bázissal rendelkező Wizz Air is fokozatosan indítja újra járatait, folyamatosan kedvezményekkel, árajánla­tokkal, utazási ötletekkel rukkol elő az utazási kedv növelése érdekében. De Kelet-Közép-Európa legnagyobb légitársasága is június közepétől „nyomott padlógázt”, amikor több országban légibázist létesített és új járatokat indított. A kolozsvári légibázis közleményben tájékoztatott: július 4-től a Tarom nemzeti légitársaság az Égei-tengeren lévő Szkíathosz szigetre indított charterjáratot, és az első gépen egyetlen üres hely sem maradt.

Bár a szakemberek szerint most még mindenhol a hazai utazásokat részesítik előnyben a vírus terjedése miatt aggódó és a külföldre utazás nehézségeitől ódzkodó nyaralni vágyók, a koronavírus-járvány miatt lassú léptekkel ugyan, de kezd beindulni a nemzetközi turizmus is. A külföldi idegenforgalom beindítására elsősorban a légitársasá­gok tesznek egyre határozottabb lépéseket. A Tarom légitársaság például július 4-én Szkíathosz szigetre indított charterjáratot, de a szintén görögországi Hanía (Chania) városába és Zákinthosz (Zakynthos) szigetére is elszállítja a nyaralni vágyókat. Ezenkívül ebben a hónapban újraindítják a konstancai járatokat mindazok számára, akik inkább itthon, a román tengerparton vakációznának. A tengerparti járat augusztus végéig üzemel majd.

Körülményes beutazás Görögországba

Az egyik közkedvelt nyaralócélpont Görögország, ennek megfelelően a román állampolgá­rok tömege indult a balkáni országba, annak ellenére, hogy július 15-ig csupán egy határátkelőnél léphetnek be az országba. Kulata-Promachonasnál ezért kilométeres sorok alakultak ki, a turistáknak hat órát is várakozniuk kellett a rekkenő hőségben. Egyébként a külügyminisztérium figyelmeztetett: a görög illetékes hatóságok bármelyik pillanatban és előzetes értesítés nélkül módosíthatják a beutazási feltételeket.

A külügyminisztérium honlapján található információk szerint Görögországban jelenleg nincs szükségállapot, a turistáknak pedig a beutazás előtt legalább 48 órával a világhálón elérhető elektronikus formanyomtatványt kell kitölteniük, a kapott QR-kódot vagy a visszaigazolást pedig a határátkelőnél kötelesek felmutatni. A tárca illetékesei figyelmeztetnek: a Romániából érkező turistáktól szúrópróbaszerűen mintát vehetnek a határnál, ezt követően folytathatják útjukat, a teszteredményt pedig szálláshelyükön kell megvárniuk. Amennyiben az eredmény pozitív, a turistáknak 14 napos karanténba kell vonulniuk. A karanténnal járó költségeket a görög hatóságok fedezik. 

Drasztikusan csökkent a Horvátországban nyaralók száma 

Az első félévben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba és 7,6 millió vendégéjszakát töltött el, ez 70 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban – közölte Kristijan Stancic, a Horvát Turisztikai Szövetség (TZ) igazgatója. Hozzátette: júniusban kicsit jobb volt a helyzet, a tavalyi forgalom 32 százalékát teljesítették. Elmondta: a körülményekre való tekintettel elégedettek lehetnek, továbbá fontosnak találta kiemelni, hogy nem regisztráltak egyelten koronavírus-fertőzött turistát sem az országban.

A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján június végéig a hazai turisták a vendégéjszakák 31 százalékát, a külföldi turisták a 69 százalékát töltötték el az országban. A legtöbb vendégéjszakát a szlovénok töltötték el (26 százalék), őket a németek (25 százalék), az osztrákok (9 százalék), a boszniaiak és a csehek (7-7 százalék) követték a rangsorban. Stancic szerint júliusban és augusztusban nőni fog az idegenforgalmi kereslet és a forgalom, itt főleg a közép-európai országok piacára számítanak, Németországra, Szlovéniára, Ausztriára, Csehországra, Lengyelországra, Magyarországra és Szlovákiára.

Párizsban is feleannyi turistára számítanak 

Több mint a felével csökkenhet a megszokotthoz képest a nyári turizmus Párizsban a koronavírus-járvány miatt a fővárosi turisztikai hivatal becslése szerint, amely elsősorban a külföldi látogatók elmaradásától tart.
„Úgy számolunk, hogy a megszokott forgalmunk 40-50 százalékát fogjuk teljesíteni az első becsléseink szerint” – jelezte párizsi sajtótájékoztatóján Corinne Menegaux, a párizsi turisztikai hivatal vezetője. „De nincs kristálygömbünk. Főleg azért sem, mert az utolsó pillanatban értesülünk az egészségügyi korlátozások feloldásáról vagy a határnyitásokról, így kellemes meglepetések is érhetnek idén nyáron” – tette hozzá.
„Franciaország teljes területén jelentősen visszaeshetnek a turisztikai bevételek az első előrejelzések szerint. A szakemberek 2020-ban 40-45 milliárd eurós kieséssel számolnak az évi 170 milliárd eurós bevételhez képest” – hangsúlyozta Caroline Leboucher, a francia turizmus külföldi népszerűsítésével foglalkozó Atout France ügynökség vezetője. Elmondta, hogy tavaly nyáron, júliusban és augusztusban 55 milliárd eurós bevétele volt az idegenforgalomnak, amelyből 41 milliárd a külföldi, 14 pedig a hazai turistáknak volt köszönhető.

Előbb a hazai turizmus indul be

A szakemberek úgy vélik, az új koronavírus terjedése és a különböző országok folyamatosan változó beutazási feltételei miatt minden országban előbb a hazai turizmus indul be, s csupán az esetleges nehézségeket és kellemetlenségeket (előzetes regisztráció, QR-kód megőrzése vagy kinyomtatása, szúrópróbaszerű mintavétel, pozitív eredmény esetén esetleges karantén, várakozás a határátkelőknél stb.) vállaló turisták utaznak külföldre.

Ugyanakkor, állítják a turisztikai szakemberek, a nyaralásra hagyományos módon kiszemelt országokra hatalmas nyomás nehezedik a cégvezetők és a vállalkozásaikat képviselő érdekvédelmi szervezetek részéről a turizmus mihamarabbi beindítására. A politikusok pengeélen táncolnak: amennyiben tovább könnyítenek a beutazási feltételeken, a koronavírus-esetek száma nőhet, amely a választópolgárok elégedetlenségét válthatja ki. A munkaadók és munkavállalók viszont kihasználnák a júliust és az augusztust, hogy valamennyire szintre hozzák a turizmus drasztikus visszaesése miatti kieséseket és legalább nullszaldós legyen a szezonvégi mérleg. 

– Két hete a Transzfogaras környékén túráztunk, és úgy döntöttünk, péntekről szombatra virradóra Cârţişoara faluban szállunk meg. A következő nap más szállásra kellett költöznünk, mert a panziót előzetesen lefoglalta egy nagy baráti csoport, akik hatalmas bulit tartottak. Meglepetten tapasztaltuk, hogy alig sikerült szállást találni az egyébként sok panzióval, vendégházzal rendelkező népszerű turisztikai célpontnak számító faluban – nyilatkozta lapunknak egy kolozsvári természetjáró.

Kolozsvári utazási irodánál is érdeklődtünk az utazási tendenciák felől. Bánffy Béla, a Natura Travel vezetőjének megítélése szerint a turisták egyelőre kivárnak. – Az ügyfelek továbbra is érdeklődnek az utazási lehetőségek iránt, de a helyzet országról országra változik, és ez bizonytalanságot sugall. Az utazások egy részét már a télen vagy még azelőtt lefoglalták, és nem szívesen mondanának le róla. Néhány napja tértem vissza Görögországból, repülővel utaztunk Athénba, és gond nélkül zajlott minden – fogalmazott az utazási iroda tulajdonosa, aki szerint a tavalyi azonos időszakhoz képest felére csökkent az ügyfelek száma.

Hozzátette: szerinte az elkövetkező időszakban mindenképpen megnő a belföldi turisztikai célpontok iránti érdeklődés. – Azoknak, akik most gondolkoznak nyaraláson, azt javaslom, forduljanak utazási irodához, hiszen mindenről naprakész információkkal rendelkezünk. Lehet és érdemes tervezni, akár dönteni is egy-egy utazásról. Amennyiben pedig az utazás körülményei változnak, akkor az érintett cégek gondoskodnak a pénzvisszatérítésről – tette hozzá.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A címtelen föld őszinte hangjai
Beindult a bűnvádi eljárás Bănicioiu ...
CFR 1907: Rondón remije

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ