Krasznahorkai László kapta a Libri irodalmi díjat – Közönségdíjas lett Bödőcs Tibor
Vissza

Krasznahorkai László kapta a Libri irodalmi díjat – Közönségdíjas lett Bödőcs Tibor

Krasznahorkai László Herscht 07769 című elbeszélése kapta a 2022-es Libri irodalmi díjat, a közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatírája nyerte el. A díjátadó gála május 19-én zajlott Budapesten.

A 2016-ban alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire – írja közleményében a Libri-Bookline Zrt.

A magyarországi kulturális élet 189 képviselője tett javaslatot, hogy a 2021-ban megjelent alkotások közül melyik könyvekből válasszon a szakmai zsűri, illetve melyekre szavazzon a közönség. A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

Krasznahorkai László győztes elbeszélését Károlyi Csaba irodalomkritikus méltatta, aki kiemelte, hogy a Herscht 07769 egy regény, amelyben a kisemberek leghétköznapibb sorsa érintkezik a világmindenség fizikájával és zenéjével, és amelyben az emberek élete nem ér többet, mint a farkasoké. „Egy regény, amelynek hőse akár én is lehetnék, de mégsem”. Hiába kelet-németek is a hősei, „éppen olyanok ők, mintha itt laknának a sarkon” - fogalmazott a kritikus.

Beck Zoltán szerint Bödőcs Tibor közönségdíjas politikai szatírája egy regény, „amely megjelenésével megrengette, megrángatta, tépte-vonta a világot, amely mondatok tevepatáival tapodja, betűvágtával kopogja, szóharanggal kongatja, anekdoták lángnyelveivel lobogja az igazságot, és annak fordítottját, visszáját, fonákját, árnyékát, reciprokát, egy olyan országban, ahol az a törvény, hogy a sokaság kevésre se vigye, ahol mindőnk akarata, hogy a sólyom repüljön, a vakond túrjon, de legyen, aki megmondja, kiből lehet sólyom”.  

A nyertesek 2-2 millió forintot és a díjazott könyvek pedig 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Az idei döntőbe jutott még: Bartók Imre Lovak a folyóban (regény); Danyi Zoltán A rózsákról (regény); Gerlóczy Márton Fikció 1. – A katlan (önéletrajzi regény); Keresztury Tibor Hűlt helyem (regény); Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról (novellák); Tóth Krisztina Bálnadal (versek); Vonnák Diána Látlak (novellák); Závada Péter Gondoskodás (versek).

(Fotó: Libri Irodalmi Díjak díjkiosztó gála)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...
Nem tervez lemondani Ferenc pápa

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ