Köztéri installációkat vár a szentgyörgyi pulzArt
Vissza

Köztéri installációkat vár a szentgyörgyi pulzArt

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának kezdeményezésére először 2013-ban szervezték meg a pulzArt kortárs művészeti fesztivál. A rendezvény, széles körű sikerének köszönhetően szervesen beépült a város programkínálatába, a fesztivál hetedik kiadását 2019. szeptember 19. és 22. között szervezik, olvasható a szervezők közleményében. Mint írják, a pulzArt-hangulat megteremtésén már most munkálkodnak, köztéri installációs-pályázatot hirdetnek, de a nyitóelőadó nevét is bejelentették már.

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál hivatása, hogy a művészet újszerű gondolkodásmódjait mutassa be, illetve hogy ezáltal egy kulturális rést fedjen be Sepsiszentgyörgy életében. A meghívott előadókban közös, hogy mind a művészet határait feszegetik formabontó alkotások létrehozásán és a műfajokkal való kísérletezésen keresztül. Mindazok számára, akik érdeklődnek a kulturális kínálat új trendjei iránt mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban, a pulzArt megfelelő táptalajt nyújthat”, ígérik a szervezők.

A sepsiszentgyörgyi rendezvények idén a Diákok éve tematika köré szerveződnek, ezért a fesztiválon is többségükben olyan produkciók és műhelymunkák szerepelnek, amelyek nagyobb teret biztosítanak a fiataloknak a művészet világában való megnyilvánulásra, kibontakozásra.

Mindennek megfelelően a fesztivál szervezőcsapata pályázatot hirdetett köztéri installációk elkészítésére, amelyeket a fesztivál alatt a város főterén állítanak ki. A beküldött munkák között három, 2500 lej értékű megvalósítási díjat osztanak ki, a nyertes pályázatoknak egyszerűnek, ám leleményesnek kell lenniük, miközben illeszkednek a pulzArt szellemiségéhez és ez évi tematikájához. Ugyanakkor a bíráláskor figyelembe veszik az installáció kivitelezését is, az igényes, költséghatékony és környezettudatos megoldásokat részesítve előnyben. A felhívás részletes szövege és elbírálási szempontrendszere elérhető magyar és román nyelven a www.pulzart.ro honlapon.

A 7. pulzArt fesztivál nyitókoncertjét az Egyesült Királyság egyik legizgalmasabb új zenei projektje, a bristoli Ishmael Ensemble adja a Tamási Áron Színház nagytermében szeptember 19-én, 18 órától. Az együttes különböző dzsesszelemeket ötvöz a modern klubzene sajátos elektronika-hangzásaival. A fesztiválon idén is fő szervezőelv a műfajok közötti átjárhatóság és a nyelvfelettiség. Ennek megfelelően az érdeklődők csupa különlegessére számíthatnak, legyen szó zenei, irodalmi programokról, bábjátékról, színházról, kiállításokról vagy műhelymunkákról.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: nem volt már hova ...
Essig József: nagy közös fotókiállítást ...
VIDEÓ - Tombolnak a Celtic szurkolói

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ