Községi falumúzeumot avattak Várfalván
Vissza

Községi falumúzeumot avattak Várfalván

A 8. Várfalvi Községi Napok és Hagymafesztivál keretében, augusztus 30-án avatták fel a falumúzeumot, amelyet a polgármesteri hivatal hozott létre. A tájházba látogatók a község falvaiból összegyűjtött helyi sajátosságokat bemutató tárgyak révén nyerhetnek betekintést az Aranyos-menti települések hagyományaiba.

„Aranyosszék sajátos világot képvisel. A két folyó, az Aranyos és a Maros, illetve a hegyek ölelésében sokszínű és sokrétű életmód, kultúra alakult ki. A más tájakra is jellemző földművelés, állattenyésztés, kézművesség, népművészet, gyümölcs- és szőlőtermesztés, vadászat, halászat, az erdő adta lehetőségek itt mind együtt megtalálhatóak voltak. Ennek a gazdag múltnak kíván emléket állítani, bemutatni a mai nemzedéknek, hogy hol és hogyan éltek elődeink. Különös értéke van annak a világnak, hogy minden, amit használtak, ami körülvette őket, az kézzel készült. Így gyakorlati hasznán túl hozzáadott értéket is képviselnek a falumúzeumban kiállított tárgyak. A készlet nem teljes, de folyamatosan bővíteni fogjuk, hogy minél átfogóbb képet kapjunk őseink életéről– mondta el nyitóbeszédében Mărginean János, Várfalva község RMDSZ-es polgármestere.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: a felavatott tájház lenyomata az elmúlt kornak, ugyanakkor a jelenből is megörökít egy darabot, hiszen az értékeink és a hagyományaink iránti tisztelet jele. „Több tiszteletre, több egymásra figyelésre van szükségünk, azért hogy előre tudjuk mozdítani az ügyeinket. A következő időszaknak erről kell szólnia – jegyezte meg.”

A tájház a helyi és a megyei turizmus fejlődéséhez is hozzájárul. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke elmondta: szükség van bemutató házakra, hiszen csak így tudjuk igazán elmondani és megmutatni azt a több száz éves hagyományt, amelyekre a Kolozs megyei magyar közösségek büszkék. „Ezek a hagyományok határoznak meg minket, és ezeket mindenkinek be kell mutatnunk” – hangsúlyozta a felavatott tájház fontosságát Vákár.  

Borítókép: Zágoni Attila


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

III. liga 8. forduló: Dési győzelem a ...
Rálőttek egy ortodox papra a ...
Elhunyt Sir Sean Connery

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ