Közel ezer gyermek maradt bölcsődei ellátás nélkül
Horváth Anna: hatékony munkával megoldható a helyzet
Horváth Anna: hatékony munkával megoldható a helyzet
Vissza

Közel ezer gyermek maradt bölcsődei ellátás nélkül

Tíz bölcsődés korú gyermek szülője jelent meg a kolozsvári helyi tanács tegnapi ülésén. A szülők azt nehezményezték, hogy a városban több mint 800 gyermeknek nem jutott hely az önkormányzat által működtetett bölcsődékben. Emil Boc polgármester erre válaszolva azonnal bejelentette, hogy hétfő reggel ezzel a kérdéssel foglalkoznak legelőször. Felmerült, hogy azon szülőknek, akiknek gyermeke nem került be önkormányzati bölcsődébe, és ezért kénytelen magánbölcsődébe adni gyermekét, biztosítsanak havi 400 lejes támogatást. Horváth Anna volt alpolgármester, jelenleg RMDSZ-es városi tanácsos is vázolt néhány lehetséges megoldást a helyzetre. Az ülést követően a Szabadságnak azt nyilatkozta: nincs sem törvényes, sem anyagi akadálya a helyzet megoldásának, ám ez azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban nagyon hatékonyan kell dolgozni a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal alkalmazottainak.

Napirenden kívül, elsőként kapott szót a helyi tanács tegnapi ülésén az az anyuka, aki vállalta, hogy szószólója lesz a tanácsülésen megjelent kisgyermekes szülőknek. – Mivel csak egy gyermekünk van, nem sikerült elérnünk a felvételhez megfelelő pontszámot. Felvették viszont kolozsvári tartózkodási engedéllyel rendelkező, ám szászfenesi lakhelyű szülő gyermekét, mert abban a családban két gyermek volt.  Azért vásároltunk drágán lakást Kolozsváron, hogy a gyermekem ide járjon bölcsődébe, óvodába, majd iskolába. A kolozsváriak miért nem részesülnek előnyben a bölcsődébe való beíratáskor? Hiszen mi itt lakunk, itt dolgozunk, itt fizetjük az adókat? – tette fel a kérdést Emilia Farcău. 

Egy másik apuka arról panaszkodott, hogy anyagilag nem engedheti meg magának a magánbölcsődét, ezért most a család teljesen kilátástalan helyzetbe került amiatt, hogy gyermeküket nem vették fel az önkormányzati bölcsődébe.

Farcău asszony azt javasolta, hogy a kolozsvári helyi tanács változtassa meg a bölcsődei helyek odaítélésére vonatkozó szabályzatát, hogy a lakhely és ne a tartózkodási hely legyen a döntő szempont. 

Emil Boc hiába hangoztatta, hogy a Donát negyedben 80, míg a Kalotaszegi/Grigore Alexandrescu utcában 200 férőhelyes bölcsőde épül, a szülőket ez nem nyugtatta meg. – Amíg ezek a bölcsődék felépülnek, mi lesz a mi gyermekeinkkel? – tették fel jogosan a kérdést. Emil Boc megígérte, hogy hétfő reggel munkacsoportot alakít, amelybe meghívta a tanácsülésen felszólaló szülőket is. 

–  Katasztrofális romániai demográfiai helyzet közepette Kolozsvár abban a szerencsés helyzetben van, hogy a bölcsődei oktatást igénylő gyerekek száma folyamatosan nő. Idén több mint 900 kérést kellett elutasítanunk, pedig az elmúlt négy évben másfélszeresével nőtt a kolozsvári bölcsődei helyek száma. Ez a 900 elutasítás gyors és hatékony megoldásokat kér. Az egyik lehetséges megoldás az lenne, amit a polgármester ajánlott: az önkormányzat havi 400 lejjel támogatná azokat a családokat, akiknek a gyermeke magánbölcsődébe került, mivel az önkormányzati intézményben elutasították. Ezzel az intézkedéssel arra ösztönöznénk az egyházakat és a civil szervezeteket, hogy magánbölcsődéket indítsanak, de ezt a helyzetet hosszú távon nem lehet fenntartani. A tanácsülésen ezért említettem meg az RMDSZ idei törvénykezdeményezését, amit aztán a képviselőház el is fogadott, hogy a magánbölcsődékbe járó gyerekek is kapják meg a fejkvótát, azaz az állami támogatást. Reméljük, hogy júniusban a szenátus is jóváhagyja ezt. Ha igen, akkor a 2019/2020-as tanévtől kezdődően fogják ezt alkalmazni. Egy másik megoldás, amit Sepsiszentgyörgyön alkalmaztak, hogy az óvodákban 2-3 év közötti gyerekeknek külön csoportokat hoztak létre, amelyeket az önkormányzat a helyi költségvetésből finanszíroz. Ezért mondtam azt, hogy Kolozsváron is fel kell mérni a helyzetet, és a polgármester nyitottnak is tűnt erre. Jövő héten Oláh Emese alpolgármesterrel megvizsgálják ezt a lehetőséget is – magyarázta a tanácsülést követően Horváth Anna.

Kolozsvár volt alpolgármestere elmondta: a havi 400 lejes támogatás reális ár, hiszen információi szerint egyes magánóvodákban havi 600 lejt fizetnek a szülők a gyerekek havi ellátásáért, míg az önkormányzati létesítmények esetében ez az összeg 200 lej körüli, így a 400 lejes támogatás elegendő lehet. 

– A bölcsődei helyhiány hatalmas gond, amit Kolozsvár költségvetéséhez mérten minimális erőfeszítéssel meg lehet oldani, hiszen 3,5 millió lej nem olyan nagy összeg. A következő költségvetés-kiigazításkor ezt elkülöníthetjük, majd ugyanazon a tanácsülésen, ahol ezt megszavazzák, el lehetne fogadtatni a támogatás-igénylésre vonatkozó határozatot, vagy az óvodákban létrehozandó új, „totyogó” csoportokkal foglalkozó személyek állásának finanszírozását. Nincs tehát sem anyagi, sem törvényes akadálya a megoldásnak, de ehhez az elkövetkező pár hónapban nagyon gyors és hatékony munkára van szükség – összegzett Horváth Anna RMDSZ-es tanácsos. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ