Kovács Gergely az új örmény katolikus apostoli kormányzó
Vissza

Kovács Gergely az új örmény katolikus apostoli kormányzó

A Római Apostoli Szentszék bejelentette, hogy Ferenc pápa szeptember 2-i hatállyal elfogadta Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek lemondását a Romániai Katolikus Örmények Ordinátusának vezetéséről. Ugyanakkor gyulafehérvári érseket kinevezte örmény apostoli kormányzóvá, ugyancsak ad nutum Sanctae Sedis – a Szentszék szolgálatára megjelöléssel.

Jelenleg az ordinariátushoz négy plébánia tartozik: Szamosújvár (plébános Szakács Endre, címzetes esperes, örmény katolikus általános helynök), Gyergyószentmiklós (plébános Gál Hunor), Erzsébetváros (ellátja Babota Tibor szentszéki tanácsos, medgyesi plébános), Szépvíz (ellátja Gábor Zoltán szentszéki tanácsos, latin plébános). Négyük közül az első kettőnek van engedélye misézni örmény rítusban. A hívek száma összesen 384.

Az esemény kapcsán Jakubinyi György nyugalmazott érsek és örmény apostoli kormányzó búcsúközleményt intézett a négy örmény egyházközség híveihez és lelkipásztoraihoz. Ebben rámutatott: amikor 1991. június 13-án Szent II. János Pál pápa kinevezett a Romániai Katolikus Örmények Ordináriátusa apostoli kormányzójának „ad nutum Sanctae Sedis” (a Szentszék szolgálatára, vagyis ideiglenesen), nem gondolta, hogy ez az ideiglenesség 29 évet fog tartani. „A 75 éves korhatár közeledtével, betegségemre hivatkozva beadtam a lemondásomat, amelyet Ferenc Szentatyánk ma fogadott el, és kinevezte utódomnak Kovács Gergely érsek atyát szintén ad nutum Sanctae Sedis apostoli kormányzónak. Kérlek, fogadjátok olyan szeretettel, mint ahogy engem is fogadtatok” – fogalmazott Jakubinyi.

Jakubinyi György, miután hálát adott a 29 év szolgálat folyamán Istentől, a Boldogságos Szűzanyától és Világosító Szent Gergelytől kapott kegyelmi támogatásért, kifejezte köszönetét az örmény katolikus közösségeknek kitartásukért, hozzáállásukért, munkavállalásukért, valamint az erdélyi örmény katolikus hagyományok megőrzéséért.

A nyugalmazott örmény apostoli kormányzó nyomatékosította, hogy amint van kettős állampolgárság, úgy lehetséges a magyarörmény önazonosság is. Pontosította, hogy mindig igyekezett legjobb lelkiismerete szerint a kis örmény katolikus egyházmegye, az ordináriátus javát szolgálni. Végezetül Jakubinyi György áldását adta az ordináriátushoz tartozó hívekre és papokra.

Kereken 90 esztendeje, 1930. június 5-én a Román Állam és az Apostoli Szentszék közötti konkordátum megkötése következményeként alapították meg a Romániában élő Örmény Rítusú Katolikusok Ordináriátusát, amely közvetlenül a Szentszéknek alárendelt egyházmegye Szamosújvár székhellyel. 1991. június 5-től pedig az ordinariátus személyi unióban van a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséggel, miután Jakubinyi György akkori segédpüspököt, későbbi érseket kinevezték romániai örmény apostoli kormányzónak, ad nutum Sanctae Sedis (a Szentszék szolgálatára).

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ