Kötő József emlékülést rendez ma az OSZMI
Vissza

Kötő József emlékülést rendez ma az OSZMI

Emlékülést tartanak Tanár – direktor – történész – politikus címmel Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken, a magyar dráma napja alkalmából.

A szeptember 20-i eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját a magyar dráma napja alkalmából, Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja.

„Kötő Józsefet a Romániai magyar irodalmi lexikon dramaturgként és színháztörténészként határozza meg, életrajzából azonban kiderül, hogy igazgatta a Kolozsvári Állami Magyar Színházat, dolgozott az RMDSZ országos társadalomszervezési titkáraként, közművelődési alelnökeként, jelentős szerepet vállalt az EMKE újjászervezésében és a kolozsvári magyar nyelvű színházi képzés újraindításában.

Műveinek felsorolásából kiderül, hogy az erdélyi színházi élet minden jelensége érdekelte. Megírta az első összefoglalást a romániai magyar drámákról, összegezte Senkálszky Endre kolozsvári színész pályafutását, kiadta Janovics Jenő A Hunyadi téri színház című emlékezését, s összeállította a két világháború között Erdélyben szereplő színészek lexikonját.”, olvasható a szervezők közleményében.

A rendezvény részletes programja szerint Nánay István Találkozásaim Kötő Józseffel, Bodó A. Ottó Oktató katedrán és miniszteri székben címmel emlékezik a színházi szakemberre. Bartha Katalin Ágnes Kötő József és a Szabédi Emlékház színházi hagyatéka címmel, Gajdó Tamás pedig A megnyugvás ösvényein. Kötő József, a színháztörténet-író címmel tart előadást.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ