Kötelező módon házi karanténba kell vonulnia a „sárga övezetekből” érkezetteknek
Vissza

Kötelező módon házi karanténba kell vonulnia a „sárga övezetekből” érkezetteknek

A helyi önkormányzatokat kell értesíteni azoknak a személyeknek az ügyében, akik külföldről jöhettek haza, és nem hajlandók maguktól karanténba vonulni – közölte lapunk kérdésére dr. László Attila RMDSZ-es szenátor.

A szenátus egészségügyi szakbizottságának elnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy több magyarlakta településről érkeztek hírek, miszerint külföldről hazajöttek nem hajlandók betartani az óvintézkedéseket.

László Attila kiemelte: az Országos Közegészségügyi Intézet minden nap közzé teszi a fertőzés által érintett országok listáját. Aki „piros térségből” érkezik, egyenesen hatósági karanténba kell vonulnia, aki pedig „sárga övezetből”, azaz olyan országból, ahol a koronavírusos fertőzöttek száma meghaladta az ötszázat, az illetőnek kötelező módon 14 napig otthoni elkülönítésben kell maradnia.

Amennyiben családtagjaival is érintkezett, nekik is házi karanténban kell maradniuk, mely idő alatt a hatóságok felügyelik a helyzetüket, s ha valakinél jelentkeznek a tünetek, azonnal gyorstesztet végeznek. Ha valaki jószántából nem hajlandó eleget tenni ezeknek az intézkedéseknek, akkor napi tízezer lejes súlyos bírsággal sújtják – hívta fel a figyelmet a szenátor.

Hozzátette: ez az intézkedés független az államfő által hétfőn kihirdetett szükségállapottól. László Attila továbbá hangsúlyozta: nagyon fontos betartani az óvintézkedéseket, mert ha jelenleg az illető személy nem is mutatja a tüneteket, de 14 napon belül kiderül róla, hogy mégis hordozza a vírust magában, akkor egy egész közösséget fertőzhet meg, és sodorhat veszélybe. Ezért a szenátor-orvos fegyelmezettségre és felelősségteljes magatartásra szólította fel az embereket.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ